Παιδιά αναζητούν βοήθεια για τους αλκοολικούς και ναρκομανείς γονείς τους
Ο αριθμός των παιδιών από τη Βρετανία που τηλεφωνούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Childline για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα αλκοολισμού και εθισμού στα ναρκωτικά των γονιών τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Οργάνωση για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών
«Ο πατέρας μου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών τον τελευταίο καιρό, αυτό καταστρέφει την οικογένειά μας. Γίνεται οξύθυμος όταν πίνει και μας λέει ότι είμαστε ηλίθιοι και δε χρησιμεύουμε σε τίποτα. Είναι δύσκολο να το διαχειριστώ καθώς γνωρίζω ότι κατά βάθος είναι ένας καλός μπαμπάς» είπε ένα παιδί – υπό καθεστώς ανωνυμίας – στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ ChildLine.
Τέτοιου είδους τηλεφωνήματα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο από τα 2.509 το 2012 στα 5.323 το 2013. Δεχόμαστε τουλάχιστον 100 κάθε εβδομάδα» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της NSPCC.
Η ηλικία των παιδιών που επικοινωνούν με την ChildLine είναι στην πλειονότητά τους μεταξύ 12 και 15 ετών. Όμως ένα ποσοστό 10% πηγαίνει ακόμη στο δημοτικό σχολείο.
Ο αλκοολισμός των γονιών θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. «Ένα παιδί στα 10 υπήρξε θύμα σωματικής βίας εκ μέρους του πατέρα του και της μητέρας του που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ» προσέθεσε ο ίδιος.
«Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ζει επίσης σε ένα βρώμικο περιβάλλον, ήτοι επικίνδυνο. Κάποια αντιμετωπίζουν ακόμη και έλλειψη τροφής ή ρουχισμού καθώς τα χρήματα της οικογένειας δαπανώνται για την αγορά αλκοόλ» υπογράμμισε ο Τομ Ραχίλι, ο υπεύθυνος για τις οικογενειακές υπηρεσίες της NSPCC.
Στις οικογένειες αυτές, τα παιδιά «πέφτουν σε κατάθλιψη ή αναπτύσσουν αυτοκτονικές τάσεις» υπογράμμισε.
Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» τόνισε.
Στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερα από 250.000 παιδιά έχουν γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης. Το ένα τρίτο των παιδιών μεγαλώνει σε μια οικογένεια στην οποία τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού.
Διαβάστε επίσης: Το αλκοόλ «σκοτώνει» ένα άτομο κάθε 10 δευτερόλεπτα!