Μαλί: Η κυβέρνηση κήρυξε «πόλεμο στην τρομοκρατία» - Δεκάδες οι νεκροί
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μούσα Μάρα στο Κιντάλ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας, τουλάχιστον 1.500 χλμ. βορειοδυτικά του Μπαμακό, συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα σε στρατιώτες του Μαλί και αυτονομιστές αντάρτες.
Απολογισμός: 36 νεκροί μεταξύ τους οκτώ στρατιωτικοί και 30 όμηροι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ (MNLA, αντάρτες Τουαρέγκ) ανέλαβε την ευθύνη για το «θάνατο των σχεδόν δέκα στρατιωτών του Μαλί» και για τους «30 φυλακισμένους, εκ των οποίων δύο τραυματίες» που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
Χθες, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) έκανε λόγο για «τη δολοφονία δύο πολιτών και έξι αξιωματούχων του Μαλί στο Κιντάλ» καταγγέλλοντας το «βάρβαρο έγκλημα».
Επιστρέφοντας στο Μπαμακό, ο Μούσα Μάρα δήλωσε χθες βράδυ ότι οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση των ομήρων, δηλώνοντας ότι ορισμένοι δολοφονήθηκαν «εν ψυχρώ» και άλλοι απελευθερώθηκαν γιατί είχαν τραυματιστεί.
Με τα βίαια αυτά στο Κιντάλ, «οι τρομοκράτες κήρυξαν τον πόλεμο στο Μαλί, το Μαλί είναι συνεπώς σε πόλεμο με τους τρομοκράτες αυτούς», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μάρα στην πόλη Γκάο, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στο βόρειο Μαλί.
Πριν από τη Γκάο και το Κιντάλ, ο Μάρα μετέβη την Παρασκευή στο Τιμπουκτού. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη σε αυτές τις περιοχές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές Απριλίου.
Ο Μάρα συντόμευσε την επίσκεψή του και επέστρεψε χθες στο Μπαμακό όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα στο λαό για την κατάσταση στη χώρα.
Στο Κιντάλ, η έδρα της κυβέρνησης δέχτηκε επίθεση "από ένα συνασπισμό δυνάμεων" στον οποίο μετέχουν «τζιχαντιστές, τρομοκράτες, με στόχο να καταστρέψουν τη ζωή μας», δήλωσε ο Μάρα μετά τη συνάντησή του με τον Κιντάλ.
Σύμφωνα με το Μπαμακό, οι στρατιώτες του Μαλί συγκρούστηκαν το Σάββατο στο Κιντάλ με «το MNLA το οποίο υποστηρίζεται από τρομοκρατικά στοιχεία», τα οποία δεν κατονόμασε. Εκτός από τους 36 νεκρούς στις συγκρούσεις, υπάρχουν 25 τραυματίες στις τάξεις του στρατού και 62 «στις ομάδες που επιτέθηκαν».
Το MNLA διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους «αιχμαλώτους πολέμου» που κρατεί είναι ο διευθυντής της περιφέρειας του Κιντάλ, ένας νομάρχης, ο σύμβουλος του κυβερνήτη, 24 στρατιώτες και στελέχη της κυβέρνησης".
Η Minusma, τα στρατεύματα της οποίας έχουν αναπτυχθεί στο βορρά όπως και στρατιώτες της γαλλικής επιχείρησης Serval, ανακοίνωσε "δύο βαριά τραυματισμένους από πυρά και 21 τραυματίες" μεταξύ των αστυνομικών της.
Ανησυχία σε Αφρική και Δύση
Η Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής (Cedeao, 15 χώρες) εξέφρασε ανησυχία για τη «σοβαρή επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης και των συνθηκών ασφαλείας στο Μαλί», καταδικάζοντας «τις βιαιότητες στο Κιντάλ». Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε "τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την «άμεση« απελευθέρωση των ομήρων στο Μαλί και κάλεσαν «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από τη βία και κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.