Υπόθεση Μλάντιτς : Καλούν μάρτυρες υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ράτκο Μλάντιτς, του Σερβοβόσνιου στρατηγού ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο, τη δεκαετία του 1990, άρχισαν σήμερα να καλούν τους πρώτους μάρτυρες να καταθέσουν.
2'


Ο 72χρονος Μλάντιτς, γνωστός και ως ο Χασάπης της Βοσνίας, κατηγορείται για τις δυο πιο διαβόητες σφαγές στο πλαίσιο της γενοκτονίας: τη μαζική θανάτωση 7.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 και την πολιορκία στο Σαράγεβο, που διήρκεσε 44 μήνες, από το 1992 ως το 1995, και στοίχισε τη ζωή σε περισσότετους από 10.000 ανθρώπους.

Τα δύο αυτά γεγονότα κατατάσσονται ανάμεσα στα χειρότερα εγκλήματα στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν καταδικαστεί, ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Μλάντιτς έχει δηλώσει αθώος και για τις 11 κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Μια αίτηση για την απαλλαγή του απορρίφθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία τον Απρίλιο.

Ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης που κλήθηκε σήμερα αναφέρθηκε στην πολιορκία στο Σαράγεβο. «Όλες οι ενέργειές μας ήταν αμυντικές», υποστήριξε ο μάρτυρας αυτός, ο Μίλε Σλάντογε, άλλοτε διοικητής μονάδων των Σέρβων της Βοσνίας που πολιορκούσαν το Σαράγεβο, τη δήλωση του οποίου διάβασε στους δικαστές ο Μίοντραγκ Στογιάνοβιτς, ένας συνήγορος του Μλάντιτς. «Είχα διαταγές, δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε πυρ παρά μόνο για να απαντήσουμε σε πυρά του εχθρού», είπε, ενώ υποστήριξε πως η μονάδα του δεν είχε «ελεύθερους σκοπευτές» στην πόλη καθώς «είχαμε μόνο κλασικό οπλισμό» και όχι τουφέκια με διόπτρες.

Ο Μλάντιτς κρυβόταν ως τη σύλληψή του στη Σερβία τον Μάιο του 2011. Άρχισε να δικάζεται στο ΔΠΔ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ένα χρόνο αργότερα. Οι συνήγοροί του έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να καλέσουν πάνω από 300 μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν πάνω από 2,2 εκατομμύρια.

Η δίκη του Μλάντιτς διεξάγεται παράλληλα – αλλά χωριστά – με εκείνη του Σερβοβόσνιου πολιτικού ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε μια δίκη η οποία διαρκεί από το 2009.

Διαβάστε επίσης: Αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη Κάρατζιτς ο Μλάντιτς