Νιγηρία: Αποτράπηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο
Τέσσερις πολίτες, τρεις άνδρες και ένα 12χρονο κορίτσι, καθώς και ο δράστης σκοτώθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία των χριστιανών Σάμπον Γκίρι, σχεδόν 24 ώρες αφότου υιοθετήθηκε στο Παρίσι ένα "σχέδιο πολέμου" κατά της Μπόκο Χαράμ. Η πολύ ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Σήμερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι γύρω στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, απέτρεψε "μια ενδεχομένως καταστροφική έκρηξη στην παλιά πόλη του Κάνο". Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το όχημα που εντοπίστηκε, μάρκας Mitsubishi, ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και επρόκειτο να ανατιναχθεί, όμως εξουδετερώθηκε χάρη στις πληροφορίες που έλαβαν οι αρχές.
Για την έκρηξη της Κυριακής οι αρχές εκφράζουν υπόνοιες ότι ήταν έργο της Μπόκο Χαράμ, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται και ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την πιθανότητα να σχετιζόταν με κάποιον τρόπο με τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην πόλη.
Στο σημείο της επίθεσης ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πέντε καμένα οχήματα έξω από ένα από τα πολλά μπαρ της συνοικίας. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο βομβιστής αυτοκτονίας κόπηκε σε τρία κομμάτια και η μηχανή του εκτινάχθηκε στην άλλη άκρη του δρόμου.
Το Κάνο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Νιγηρίας και αποτελεί εμπορικό σταυροδρόμι για τους κατοίκους του βορρά της χώρας, η πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Η συνοικία Σάμπον Γκίρι έχει δεχτεί επιθέσεις πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Στις 29 Ιουλίου 2013 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρές εκρήξεις με στόχο τα ανοιχτά μπαρ της περιοχής.
Η Νιγηρία και οι γειτονικές χώρες, με τη στήριξη της Δύσης, υιοθέτησαν το Σάββατο ένα σχέδιο "πολέμου" εναντίον της Μπόκο Χαράμ την οποία χαρακτηρίζουν "σημαντική απειλή" για την περιοχή. Στη σύνοδο του Παρισιού ο πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια, συνόψισε μάλιστα τονίζοντας: "Βρισκόμαστε εδώ και να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ".
Η ισλαμιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2002 απήγαγε πριν από έναν μήνα περισσότερα από 200 κορίτσια από την πόλη Τσίμποκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις της από το 2009.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε στο Παρίσι προβλέπει μεταξύ άλλων το συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, την επιτήρηση των συνόρων, την παρουσία στρατού γύρω από τη λίμνη Τσαντ και την επέμβαση "σε περίπτωση κινδύνου".
Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: 10 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας