Ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης στην πληγείσα Σερβία

Ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης φθάνουν από διάφορες χώρες του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς αρωγής στη Σερβία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες.
3'


Ο ΟΗΕ απέστειλε γεννήτριες, αντλίες, λέμβους, τρόφιμα, νερό και δεξαμενές για νερό, ενώ στη βαλκανική αυτή χώρα βρίσκονται από χθες ομάδες διάσωσης από 17 κράτη, που εργάζονται πυρετωδώς, σε συνεργασία με Σέρβους διασώστες, για την εξομάλυνση της κατάστασης και την απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές κινδύνου.

Στη Σερβία έφθασαν χθες 40 διασώστες από τη Γαλλία, ειδικοί στην προστασία από τις πλημμύρες με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Από τις προηγούμενες μέρες βρίσκονται στη χώρα ομάδες διάσωσης, από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λευκορωσία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων διεξάγονται με τη συνδρομή ελικοπτέρων και πληρωμάτων από τη Γερμανία, την Ελβετία, την ΠΓΔΜ, τη Λευκορωσία. Συμμετέχουν, επίσης, επτά ελικόπτερα από τη Σλοβενία και την Ουγγαρία και ένα ελικόπτερο της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (EULEX). Η αλβανική κυβέρνηση απέστειλε στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που επίσης πλήττεται από πλημμύρες, 50 μέλη των δυνάμεων άμεσης επέμβασης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε δήλωσε ότι αναζητείται τρόπος για τη διάθεση πρόσθετων πόρων από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.
Η Σερβία μπορεί να υπολογίζει σε ένα 1 δισ. ευρώ από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των μακροπρόθεσμων συνεπειών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε η Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τις Έκτακτες Καταστάσεις, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Λαμπέρτο Ζανιέρ ενέκρινε 15.000 ευρώ από το ταμείο επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για την ενίσχυση των πληγέντων.
Η βοήθεια θα παραδοθεί μέσω της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία σε συντονισμό με τον Ερυθρό Σταυρό.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Σερβία, με τη στήριξη της αναπτυξιακής υπηρεσίας της Σουηδίας SIDA διασφάλισε άμεσα εξοπλισμό για την άντληση υδάτων, αξίας 20.000 ευρώ.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Σλοβενίας θα αποστείλει οικονομική βοήθεια ύψους 25.000 ευρώ στη Σερβία και ανάλογο χρηματικό ποσό και στη Βοσνία και οι Σλοβένοι πολίτες συγκεντρώνουν μαζικά χρήματα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Κροατία έστειλε στη Σερβία 65 τόνους πόσιμο νερό και η ΠΓΔΜ 25 τόνους. Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει από τους Σέρβους που ζουν σε άλλες χώρες.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Κωνσταντίνος Οικονομίδης ανακοίνωσε ότι θα φθάσει στη Σερβία ομάδα διάσωσης από την Ελλάδα και ότι το προσωπικό της πρεσβείας θα παραδώσει δωρεά σε τρόφιμα και ποτά στη συνέλευση του Βελιγραδίου "σε ένδειξη αλληλεγγύης στον σερβικό λαό".

Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία κάλεσε τα μέλη της να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες, να συγκεντρώσουν τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στα τεμένη και σε άλλα καθορισμένα σημεία.

Στο μεταξύ, με εντολή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν έφθασε εξοπλισμός και είδη πρώτης ανάγκης αξίας 400.000 ευρώ εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας,με ειδική πτήση από το Μπακού.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια