Γερμανία: Αντιδράσεις πολιτικών για την επίσκεψη Ερντογάν

Μια εμφάνιση «με συναίσθηση ευθύνης», ζήτησε – σε μια μάλλον σπάνια έκδοση «οδηγίας» προς έναν ξένο ηγέτη – η γερμανική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την προεκλογική συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο στην Κολονία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου στη χώρα του.
3'

Απέρριψε ωστόσο τις εκκλήσεις γερμανών αξιωματούχων να ζητήσει να ακυρωθεί η εκδήλωση και τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτος.
Οι αντιδράσεις αναφέρονται τόσο στις πρόσφατες αποφάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για την απαγόρευση της πρόσβασης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στην συμπεριφορά του ιδίου και συνεργατών του μετά τα τραγικά γεγονότα στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα.

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος της Κολονίας Γιούργκεν Ρότερς, ο οποίος ζήτησε την ματαίωση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν: «Για μένα, η απόφαση για έναν υπεύθυνο πολιτικό θα ήταν ξεκάθαρη. Με δεδομένα τα τραγικά γεγονότα με τόσους ανεξήγητους θανάτους, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα από τη συμμετοχή σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο εξωτερικό», δήλωσε. Η πόλη αναμένεται να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, καθώς, εκτός από τα 20.000 πρόσωπα που αναμένεται να συγκεντρωθούν σε στάδιο της πόλης για τον Τούρκο πρωθυπουργό, περίπου 10.000 Αλεβίτες ετοιμάζουν την ίδια μέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του.

Την ακύρωση της παρουσίας του κ. Ερντογάν ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Στέφεν Σόιερ. Προσεκτικότερος εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος τόνισε μεν ότι η Γερμανία είναι μια ανοιχτή χώρα, στην οποία ισχύει «η ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης», αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει κανείς να δει με ηρεμία τι θα πει ο κ. Ερντογάν ως φιλοξενούμενος. Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιούλια Κλέκνερ, είχε ζητήσει να γίνει μποϊκοτάζ στην συγκέντρωση.

Ακόμη και γερμανοί πολιτικοί τουρκικής καταγωγής τοποθετήθηκαν κατά της παρουσίας του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Γερμανία. Η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζογκιούζ δεν τοποθετήθηκε επί της επίσκεψης, αλλά χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες από την Τουρκία με τους αστυνομικούς να επιτίθενται σε διαδηλωτές και πρόσθεσε ότι οι εικόνες αυτές απομακρύνουν την Τουρκία από τις δημοκρατικές συνθήκες. Έντονη κριτική άσκησε και η βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία ζήτησε μποϊκοτάζ της επίσκεψης.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν η άποψη του τουρκικής καταγωγής συμπροέδρου των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, διερωτήθηκε με ποια αιτιολογία θα μπορούσε να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών της Γερμανίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι, είπε, «να μην αισθάνονται την Άγγελα Μέρκελ ως καγκελάριό τους, αλλά τον Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργό τους». Ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, τόνισε πάντως ότι ο κ. Ερντογάν «έχει απολέσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συμβούλευσε να μην γίνεται συζήτηση σχετικώς με το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημοκρατία στην Γερμανία, όπως τόνισε, «αντέχει έναν Ερντογάν που θα απευθυνθεί στους συμπατριώτες του στην Γερμανία», ενώ η συζήτηση για ακύρωση της παρουσίας του δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση των γερμανοτουρκικών σχέσεων. Ανάλογα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Τούρκος Πρωθυπουργός – ο Πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία είναι αληθινός και στενός εταίρος μας – είναι ευπρόσδεκτος στην Γερμανία».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Δεν τον άγγιξε το σκάνδαλο της διαφθοράς