Νορβηγία: Επαγρύπνηση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει το επίπεδο της επαγρύπνησής του όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειας των κρατών-μελών του, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής, εξαιτίας της «εντελώς νέας» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με δεδομένη τη συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σεράιντε.
3'


Ως τώρα η αντίδραση του ΝΑΤΟ στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία επικεντρώθηκε κυρίως στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κρατών-μελών του Συμφώνου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλά η Σεράιντε δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ενέργειες της Ρωσίας εγείρουν ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία μετέβαλε μόνιμα τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα, όπως και τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισήμανε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας.

«Έχουμε εισέλθει σε μια εντελώς νέα κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας, όπου η Ρωσία δείχνει τόσο την ικανότητά της όσο και τη θέλησή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της», είπε η Ίνε Έρικσεν Σεράιντε.

Η ίδια τόνισε ότι η Νορβηγία από καιρό πιέζει το NATO όχι μόνο να επεμβαίνει σε κρίσεις, όπως έγινε στο Αφγανιστάν, αλλά και να ενισχύσει τη συλλογική άμυνα των κρατών-μελών της όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, στην οποία δηλώνεται ότι μια επίθεση εναντίον κράτους-μέλους αντιμετωπίζεται ως μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας.

«Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα θα βρεθεί τώρα περισσότερο στο προσκήνιο από ό,τι πριν. Είναι σαφές ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει δώσει στο θέμα αυτό ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Σεράιντε.

Οι αναφορές αυτές της υπουργού άμυνας της Νορβηγίας γίνονται από ένα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιας χώρας που συνορεύει με τη Ρωσία και εμφανίζεται εξίσου πρόθυμη με το Κρεμλίνο να αξιοποιήσει το υπέδαφος της Αρκτικής, που είναι πλούσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Νορβηγία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία.

Η Ίνε Έρικσεν Σεράιντε θεωρεί ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει αυξήσει το επίπεδο της απειλής για την Αρκτική, από όπου η Ρωσία εξόρυξε τον περασμένο μήνα τις πρώτες ποσότητες πετρελαίου. Παρότι από τη έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία η Νορβηγία δεν έχει καταγράψει καμία διαφοροποίηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αρκτικής, εντούτοις «βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση της δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου» όπως λέει η υπουργός Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας. «Αυτό απαιτεί από εμάς να δείχνουμε περισσότερη επαγρύπνηση στις δραστηριότητες σε βασικές περιοχές ευθύνης μας.

Χρειαζόμαστε ένα ΝΑΤΟ που κατανοεί σωστά την ευθύνη του στις περιοχές του», τόνισε η Σεράιντε. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι τα νορβηγικά F-16 στην Αρκτική αναχαιτίζουν πιο συχνά από ό,τι πριν ρωσικά μαχητικά Mig που παραβιάζουν το νορβηγικό εναέριο χώρο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι σε γενικές γραμμές καλή και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε το διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο θώκο του επόμενου επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενώ το 2010 το Όσλο έφτασε σε συμφωνία με τη Μόσχα για την επίλυση μιας συνοριακής διαφοράς

Η Νορβηγία, κράτος-ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή όπου τα περισσότερα κράτη-μέλη του δεν μπορούν να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα επενδύει το 1,6%, αν και στοιχεία του ΝΑΤΟ ρίχνουν τις αμυντικές δαπάνες της στο 1,4%.

Η Σεράιντε διαβεβαίωσε ότι η Νορβηγία δεν θα μειώσει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Το Όσλο έχει δεσμευτεί να αγοράσει 52 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin κι έχει ήδη παραγγείλει τα πρώτα 16 μαχητικά.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Θέλουν «αποδείξεις» ότι υποχωρούν οι Ρώσοι από την Ουκρανία