Σερβία: Σε περίπου 174,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από τις πλημμύρες

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης δωρητών, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στη Σερβία για την αντιμετώπιση των μαζικών ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.
3'

Από το βήμα της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι ζημιές που έχει υποστεί, μέχρι στιγμής, η χώρα του από τις πλημμύρες, υπερβαίνουν το 0,6% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει πως απαιτείται βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτσιτς, η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Σερβία υπολογίζεται σε περίπου 174,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στη Σερβία λειτουργούν περίπου 140 κέντρα, που φιλοξενούν πλημμυροπαθείς, τα 47 εκ των οποίων βρίσκονται στο Βελιγράδι και τα 93 σε άλλα τμήματα της σερβικής επικράτειας.

Συνολικά 31.897 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 1763 καταλύματα έχουν είτε καταστραφεί πλήρως είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άλλα 2260 έχουν πλημμυρίσει- εξαιρουμένου του Ομπρένοβατς, του δήμου εκείνου του Βελιγραδίου που έχει πληγεί σε μεγαλύτερη κλίμακα από τη θεομηνία.

Επιπροσθέτως, 39 δήμοι είναι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πλημμυρών - δηλαδή, 1.643.832 πολίτες - ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε γέφυρες και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν επίσης, τόσο ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και αυτός της γεωργίας, με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να έχουν πλημμυρίσει, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πτώση στο σύνολο της γεωργικής παραγωγής.

Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι εξαιτίας των ζημιών στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η Σερβία αναγκάζεται να ξοδεύει περίπου μισό έως ένα εκατ. ευρώ την ημέρα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ορυχείο της Κολούμπαρα θα αυξήσει από σήμερα την παραγωγή του προκειμένου να τροφοδοτήσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Ομπρένοβατς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η σερβική κυβέρνηση θα ετοιμάσει ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η εκτίμηση της συνολικής ζημιάς θα γίνει με τρόπο υπεύθυνο και διάφανο.

Σημείωσε δε, ότι τα επόμενα χρόνια, η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική της ανάκαμψη και παρότρυνε τους διεθνείς δωρητές να βοηθήσουν με γνώση, εμπειρία και χρήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο και ότι οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν πώς δαπανώνται τα χρήματα, σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να είναι έτοιμος σε μερικές μέρες.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία θα ανταποδώσει αυτή τη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Μιλώντας για τη διεθνή βοήθεια που έχει λάβει ήδη η χώρα του, ο Σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι διεξήχθησαν επιχειρήσεις διάσωσης με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Λευκορωσία και τη EULEX, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν θέσει 10 ελικόπτερα στη διάθεση των σερβικών αρχών.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε, τέλος, τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νορβηγίας, των οποίων οι δωρεές θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε ορισμένες από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των έργων που πρέπει να γίνουν θα χρηματοδοτηθεί από τη σερβική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Σερβία: 27 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες