Λιβύη: Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ενόπλους να εγκαταλείψουν την Τρίπολη

Όλες τις ένοπλες ομάδες, να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και να μην αναμειγνύονται στην πολιτική, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο) ζήτησε από μια ομάδα πρώην ανταρτών της Μιζράτα «να προστατεύσει την πρωτεύουσα», κάλεσε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.
2'

Την ίδια ώρα, ένοπλοι από τη Μιζράτα, στη δυτική Λιβύη, εισήλθαν στα νότια προάστια της Τρίπολης (σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αντάρτες), προκαλώντας φόβους για ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντίπαλες ομάδες από την πόλη Ζέντεν.

Το υπουργικό συμβούλιο του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αμπντάλα αλ Τένι, καλεί – έτσι - «όλους τους επικεφαλής των ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη να παραμείνουν μακριά από την πολιτική σκηνή, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την πόλη και τους κατοίκους της», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο υπουργός Πολιτισμού Χαμπίμπ Λάμιν.

Έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εναντίον του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου από υποστηρικτές του απόστρατού στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να εκδιώξει τις ισλαμιστικές ομάδες από τη Λιβύη, ο πρόεδρός του Νούρι, Αμπού Σαχμέιν, ζήτησε από την «Ασπίδα της Κεντρικής Λιβύης», μια πολιτοφυλακή πρώην ανταρτών από τη Μιζράτα που πολέμησε κατά του Μουάμαρ Καντάφι, να έρθει για «να προστατεύσει την πρωτεύουσα και τους θεσμούς του κράτους».

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολιτοφυλακές της Μιζράτα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν «τη νομιμότητα του Κογκρέσου». Αντίθετα οι ένοπλες ταξιαρχίες από τη Ζέντεν, που εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, ζητούν τη διάλυσή του.

«Η απόφαση του προέδρου του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου να έρθει η Ασπίδα της Κεντρικής Λιβύης στην Τρίπολη, όπου είναι παρούσες και άλλες δυνάμεις απειλεί την ασφάλεια της πόλης και των κατοίκων της», εκτιμά η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Τυνησία: Σύλληψη οχτώ εξτρεμιστών για τρομοκρατία