Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2014 - Κομισιόν: Ποιος θα καθίσει στον προεδρικό θώκο;
Οι ευρωεκλογές τελείωσαν αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτό όπως όλα δείχνουν θα πάρει μια πράταση λίγων εβδομάδων, καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν έχει την ξεκάθαρη πρωτοκαθεδρία και το ΕΛΚ βγήκε τραυματισμένο από την εκλογική διαδικασία.
Το ΕΛΚ έχασε περί τις 50 έδρες κατ’ αναλογία με το προηγούμενο κοινοβούλιο και οι Σοσιαλιστές με τους Φιλελεύθερους έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν στο όνομα του κ. Γιούνκερ.
Μάρτιν Σουλτς και Γκυ Φερχόφσταντ που στην πράξη είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν, ξεκαθάρισαν ότι δεν συναινέσουν, ενώ από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ εμφανίστηκε προβληματισμένος και η ομιλία του κάθε άλλο παρά “ηγετική” και “ενωτική” ήταν.
Το πρωί της Τρίτης, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν για μια πρώτη συζήτηση και το βράδυ θα συγκληθεί δείπνο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα δώσει στον κ. Ρομπάι την εντολή να διεξάγει συζητήσεις για αναζήτηση συναίνεσης προς το πρόσωπο κάποιου υποψηφίου.
Από τα αποτελέσματα ωστόσο είναι προφανές ότι χρειάζεται η συναίνεση των δύο μεγάλων παρατάξεων σε κάθε περίπτωση αφού κανείς άλλος δεν μπορεί να μαζέψει τον αριθμό των 376 εδρών με συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα, πλην φυσικά των ευρωσκεπτικιστών.
Το... αλαλούμ που επικρατεί επιδείνωσε χθες βράδυ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν που έβαλε “βέτο” στον Γιουνκέρ.
Από την άλλη ο Σούλτς θα μπορούσε να αποσπάσει ευκολότερα τη συναίνεση της Α. Μέρκελ (άρα και του ΕΛΚ) μαζί με τις ευλογίες των Φιλελευθέρων. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα μπορούσε να μετακινηθεί στην προεδρία του Συμβουλίου.
Η νίκη όμως της Ευρώπης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής, επισκιάστηκε από τα αποτελέσματα δύο κυρίως χωρών: της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Η Μ. Λεπέν ξεπέρασε κατά 5 μονάδες την παραδοσιακή δεξιά και ο Νίτζελ Φάρατζ κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί αποτελούν την χειρότερη εκδοχή ευρωσκεπτικισμού και ακροδεξιάς στο ΕΚ και δεν έχουν όμοιό τους με αντίστοιχη απήχηση πουθενά στην ΕΕ. Ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε και το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.
ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2014-Τσίπρας: «Μην τολμήσετε για Πρόεδρο Δημοκρατίας και Διοικητή ΤτΕ»
Το «μπρα ντε φερ» Σαμαρά για την Τράπεζα της Ελλάδος
Οι κρίσιμες 2+1 συμφωνίες που θα κρίνουν τις εθνικές εκλογές