«Το προηγούμενο του Κοσόβου δημιούργησε νέες εστίες κρίσης»

Ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προειδοποίησε πως οι νέες εστίες κρίσης δημιουργήθηκαν με το προηγούμενο του Κοσόβου όταν ξεκίνησε η εποχή της ασυνεπούς εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι η Σερβία αναμένει και στην περίπτωσή της να εφαρμόζονται το ίδιο δίκαιο και η ίδια δικαιοσύνη, όπως και στους άλλους.
4'

«Στη δική μας περίπτωση συνέβη ένα παράδοξο και δημιουργήθηκε προηγούμενο, για το οποίο υποστήριξαν ότι δεν είναι προηγούμενο. Μετά συνέβη η Κριμαία, όταν οι αρχές και ο λαός της Κριμαίας ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία, επικαλέστηκαν το "γνωστό προηγούμενο του Κοσόβου", το οποίο οι χώρες της Δύσης δημιούργησαν από μόνες τους» είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία εξετάστηκε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Ο κ. Νίκολιτς σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να επινοηθεί νέα λέξη, νέος όρος που θα υποδηλώνει «το προηγούμενο που δεν είναι προηγούμενο», το οποίο είναι αντίθετο στη λογική και στο σεβασμό των διεθνών κανόνων.

«Κάθε απόφαση, είτε είναι δίκαιη είτε όχι, πρέπει να ακολουθεί κάποιον κανόνα ή κανονισμό και η ύπαρξη διεθνούς δικαίου εγγυάται ασφάλεια δικαίου, καταργεί τον εθελοντισμό και την αυθαιρεσία και διασφαλίζει νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σύγχρονος πολιτισμός δεν θα διέφερε καθόλου από το μεσαιωνικό και εμείς στην περίπτωση αυτή δεν θα είχαμε μάθει τίποτα από το παρελθόν» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία πάντα σεβόταν και χωρίς εξαιρέσεις σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους-μέλους του ΟΗΕ, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η βία, όταν δεν βασίζεται στο δίκαιο, πρέπει να καταδικάζεται.

«Η Σερβία αναμένει και στην περίπτωσή της το ίδιο δίκαιο και την ίδια δικαιοσύνη, όπως και στην περίπτωση κάθε άλλης χώρας» είπε ο κ. Νίκολιτς, υπογραμμίζοντας ότι «η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά διαπραγματεύεται και θα διαπραγματεύεται με την Πρίστινα με την πρόθεση να διασφαλίσει ειρήνη και ευημερία σε όλους τους κατοίκους του Κοσόβου» ανέφερε.

Αυτός είναι ένας διαρκής στόχος αυτής και κάθε μελλοντικής κυβέρνησης και η Σερβία δεν θα εξαναγκαστεί να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με τη μέθοδο της εξάντλησης, σημείωσε ο κ. Νίκολιτς.

«Κανένας δεν πρέπει να αναμένει από εμάς ειρηνικά και οικειοθελώς να συμμετάσχουμε στην αυτοκαταστροφή» είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών είναι μία κρίσιμη καμπή και ότι η Σερβία, με τον διάλογο, απέδειξε ότι είναι εποικοδομητικός εταίρος και έτοιμη για συμβιβασμό, με στόχο τη σταθεροποίηση και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.

Ο κ. Νίκολιτς προειδοποίησε ότι «η αναγγελία συγκρότησης αποκαλούμενων ενόπλων δυνάμεων στο Κόσοβο όχι μόνον υπονομεύει τις συνομιλίες, αλλά και παραβιάζει διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στη Σερβία και υποσκάπτει το κύρος του ΟΗΕ».

Ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Σερβία θεωρεί την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ μεγάλο κίνητρο για περαιτέρω έργο, με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του σερβικού λαού στο Κόσοβο, αλλά ταυτόχρονα έθεσε το ερώτημα πώς η ΕΕ μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο για τη συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

«Η Σερβία δεν έχει μηχανισμό να το εμποδίσει, αλλά μπορεί να θέσει το ερώτημα: Είναι η ΕΕ κοινότητα κρατών ή κοινότητα κρατών και ψευδοκρατών; Θα συμβεί πάλι προηγούμενο που δεν είναι προηγούμενο;» σημείωσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες από τους οποίους η ίδια δημιουργήθηκε, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα κλονιστούν τα θεμέλια στα οποία βασίζεται.

Αναφερόμενος στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, ανέφερε ότι η Σερβία ενθάρρυνε τους Σέρβους του Κοσόβου να προσέλθουν στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, τονίζοντας ότι οι θεσμοί της Πρίστινας που προετοιμάζονται για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου έκαναν τα πάντα για να αμφισβητήσουν το δικαίωμα ψήφου των Σέρβων.