Αίγυπτος: Ακυρώθηκε η αμνηστία που είχε χορηγηθεί σε 52 πρόσωπα
Ο Μόρσι, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, είχε δώσει χάρη σε έναν αριθμό ισλαμιστών κατά την διάρκεια του ενός έτους που έμεινε στην εξουσία. Πολλοί από αυτούς ήταν φυλακισμένοι από την δεκαετία του 1990.
Ανατράπηκε όμως την 3η Ιουλίου από τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος αυτή την εβδομάδα με τεράστιο ποσοστό —αλλά πολύ μικρή συμμετοχή στη διαδικασία—, σύμφωνα με τα (όχι τελικά) αποτελέσματα.
Μετά την ανατροπή του Μόρσι η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από το στρατό, εξαπέλυσε ένα κύμα σκληρής καταστολής εναντίον της Αδελφότητας, η οποία είχε γίνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον αυταρχικό πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από δεκαετίες στην εξουσία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκότωσαν εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων το περασμένο καλοκαίρι και οι αρχές φυλάκισαν τα περισσότερα στελέχη της ηγεσίας της οργάνωσης, ανάμεσά τους τον Μοχάμεντ Μπαντίε, ηγέτη της Αδελφότητας, που καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με εκατοντάδες άλλους. Και ο ίδιος ο Μόρσι δικάζεται σε αιγυπτιακό δικαστήριο.
Το πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι αμνηστίες που ακυρώθηκαν από τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ είχαν χορηγηθεί το 2012 και το 2013.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι στα πρόσωπα η αμνηστία των οποίων ανακλήθηκε περιλαμβάνεται ένας Σαουδάραβας ισλαμιστής ιεροκήρυκας και πολλές προσωπικότητες που συνδέονται με το διεθνές κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης θέσει εκτός νόμου την Αδελφότητα κι έχει χορηγήσει στο Κάιρο δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια μετά την ανατροπή του Μόρσι.
Το MENA δεν ονομάτισε κάποιο από τα πρόσωπα η χάρη που είχε δοθεί στα οποία ανακλήθηκε, αλλά μετέδωσε πως ορισμένα από αυτά «ενέχονται σε εγκλήματα» όπως «δολοφονίες και κατατρομοκράτηση αθώων πολιτών».
Η εντολή να ανακληθούν οι αποφάσεις απονομής χάριτος δόθηκε διότι αυτές είχαν «πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις», πρόσθεσε το MENA, αλλά και «αμφιβολίες για τους σκοπούς τους».
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απείχαν από τις προεδρικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, όπως και πολλοί αριστεροί και άλλοι που απογοητεύθηκαν από το κύμα καταστολής. Ο Σίσι εξελέγη με πάνω από το 96% των ψήφων, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν την εκλογική επιτροπή, δικαστικές πηγές και πηγές της εκστρατείας του στρατάρχη.
Όμως το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής εγείρει πολλά ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο Σίσι έχει πράγματι την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που θα χρειαστεί για να προωθήσει μέτρα ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να αντιμετωπιστεί μια ισλαμιστική εξέγερση.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας, ο πρόεδρος της οποίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη σήμερα το Σίσι για την εκλογική του νίκη και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία», κάλεσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τον εκλεγμένο πρόεδρο να προωθήσει μια διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» με σεβασμό στις «πολιτικές ελευθερίες» των Αιγυπτίων. Ο Φαμπιούς επισήμανε πως η διαδικασία έγινε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχάρη θερμά τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για την πειστική του νίκη», όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο, και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «διατηρήσουν ενεργή επαφή και να οργανώσουν συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο» μεταξύ των κυβερνήσεών τους.
Διαβάστε επίσης:
Φρίκη στη Μαλαισία: 38 άντρες βίασαν 15χρονη
Ρωσία: Έκκληση Πούτιν για παύση της αιματοχυσίας στην Ουκρανία