Το μίνι «Καλάσνικοφ» των ελικοπτέρων

Στη μεγαλύτερη ρωσική έκθεση ελικοπτέρων, HeliRussia, που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 24 Μαΐου, οι ρώσοι κατασκευαστές παρουσίασαν ελικόπτερα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους, καθώς και νεότατα πρότυπα τα οποία ακόμα δεν έχουν μπει σε παραγωγή.
1'

Ανάμεσα στους «βετεράνους», όπως τα Mi-8 και Mi-24, τα -μεγάλων προοπτικών- υπερσύγχρονα, όπως το Ka-62, και τα «πολεμοχαρή» Mi-28 και Ka-52, μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο ένα μικρών διαστάσεων ελικόπτερο, το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει τον τίτλο εκείνου που θα κάνει τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ελαφριού ελικοπτέρου υπαγορεύτηκε από την απουσία ενός σκάφους αυτής της κατηγορίας στην παραγωγή των ρώσων κατασκευαστών. «Το Mi-8 είναι ένα "αυτόματο Καλάσνικοφ" στην αεροπορία και στα ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί εστίασαν στο πιο επιτυχημένο ρωσικό ελικόπτερο (μέχρι 70% από τις συνολικές πωλήσεις ρωσικών ελικοπτέρων στις αγορές του εξωτερικού) Mi-8 (Mi-17), το οποίο αποκαλούν επίσης «αυτόματο Καλάσνικοφ» μεταξύ των άλλων ελικοπτέρων, λόγω της απλότητας στη χρήση και στην υποστήριξή του.

Ακόμη και η ονομασία που δόθηκε στο «μικρό αδερφάκι» του Mi-8, ήταν η ανάλογη. Το «Ansat» στη γλώσσα του Ταταρστάν μεταφράζεται ως «απλό». Το ελικόπτερο παράγεται στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, στο εργοστάσιο ελικοπτέρων του Καζάν. Από την περιοχή αυτή, λοιπόν, προέρχεται και το εξωτικό όνομα.


ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ημισέληνος: Το αρχαιοελληνικό και βυζαντινό σύμβολο που «έκλεψαν» οι Τούρκοι