Η αναγγελθείσα επιστροφή του Σαρκοζί προκαλεί αναβρασμό στη δεξιά
Η επιστροφή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η οποία χαρακτηρίσθηκε "αναγκαία" από έναν από τους στενούς συνεργάτες του, δημιουργεί αναβρασμό στο αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), καθώς πολλοί εν δυνάμει αντίπαλοί του δεν έχουν καμιά πρόθεση να επιτρέψουν την επιστροφή αυτή χωρίς αντίσταση.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους πρόκειται να μιλήσει "γύρω στο καλοκαίρι", δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ο από τεσσαρακονταετίας στενός φίλος του, πρώην υπουργός Μπρις Ορτφέ, υπογραμμίζοντας πως η επιστροφή του είναι "προς το γενικό συμφέρον".
Ο πρώην πρόεδρος, τον οποίο συναγωνίζεται στις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ και το όνομά του είναι μπλεγμένο στην υπόθεση Bygmalion που αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, μοιάζει αποφασισμένος να κατέβει και πάλι στην πολιτική αρένα.
Ο Σαρκοζί θα μπορούσε να διεκδικήσει το φθινόπωρο την προεδρία του UMP, κάτι που, σύμφωνα με τους φίλους του, θα τον οδηγούσε κατ' ευθείαν στην υποψηφιόηττα για την προεδρία, που είναι η αληθινή φιλοδοξία του.
Ενώ το UMP βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό εξαιτίας των κατηγοριών για ένα σύστημα πλαστών λογαριασμών που φέρεται ότι είχε εγκαθιδρύσει η εταιρεία επικοινωνίας Bygmalion, "η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί καθίσταται αναγκαία", υποστηρίζει ο Μπρις Ορτφέ στο φύλλο της εφημερίδας "Λε Μοντ" με σημερινή ημερομηνία. "Συνεπώς επιθυμώ να είναι υποψήφιος το φθινόπωρο για την προεδρία του UMP", προσθέτει.
Μια άλλη ένθερμη υποστηρίκτρια του Νικολά Σαρκοζί, η πρώην υπουργός Ναντίν Μορανό, λέει στην i-TELE πως ο πρώην πρόεδρος "δεν έχει επιλογή, πρέπει να επιστρέψει" για να "βάλει σε τάξη την πολιτική μας οικογένεια".
Ο Ορτφέ ζητάει από την πλευρά του να αναβληθεί το συνέδριο του UMP, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου και στη διάρκειά του θα εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος, και θεωρεί "άχρηστη" τη διοργάνωση προκριματικών εκλογών στο κόμμα της δεξιάς.
Ωστόσο οι υποστηρικτές των προκριματικών εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων προβλέπεται από το καταστατικό του UMP, είναι πολλοί: οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ και οι πρώην υπουργοί Ξαβιέ Μπερτράν και Μπρινό Λε Μερ θέλουν όλοι να συμμετάσχουν σ' αυτές.
Το UMP δεν έχει πλέον αρχηγό μετά την αναγκαστική παραίτηση του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ στις 25 Μαΐου. Η τρόικα που σχηματίσθηκε από τρεις πρώην πρωθυπουργούς --τους Αλέν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν-- κατακεραυνώνεται από τους "σαρκοζικούς", οι οποίοι καταγγέλλουν μια παραβίαση του καταστατικού του UMP.
Σαφής δεν είναι ούτε η γραμμή. Ένωση με το κέντρο, όπως προτείνουν οι Ζιπέ και Φιγιόν; Ή πρόσδεση του κόμματος στη δεξιά με πιο αιχμηρές τοποθετήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια;
Ο προσανατολισμός θα βρεθεί μόλις εγκατασταθεί ο αρχηγός και με προοπτική τις προεδρικές εκλογές του 2017. Διακυβεύεται σ' αυτές η παρουσία της κεντροδεξιάς στο δεύτερο γύρο, η οποία ουδόλως εξασφαλισμένη είναι μετά τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο το σενάριο αυτό κινδυνεύει να προσκρούσει σε σειρά εμποδίων, τόσο δικαστικών όσο και πολιτικών.
Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκεάν, πρώην υπουργός Εσωτερικών, τέθηκε υπό κράτηση για τρεις ημέρες για το ρόλο του σε μια διαιτησία όταν ήταν γενικός γραμματέας του προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων στο πλευρό του πρώην προέδρου.
Επίσης η ομολογία για τους πλαστούς λογαριασμούς στο UMP έγινε από τον Ζερόμ Λαβριγέ, ο οποίος ήταν το 2012 αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.
Ο Ξαβιέ Μπερτράν ήταν ο πρώτος που επιτέθηκε λέγοντας πως όλοι αυτοί που είχαν κάποιο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 "οφείλουν να μείνουν στην άκρη" μέσα στο UMP.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει συνεπώς να εξαλείψει ανταγωνιστές οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμιά διάθεση να αποχωρήσουν. Πρώτα τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος τον ακολουθεί πλέον από κοντά στις δημοσκοπήσεις δημοτικότητας μεταξύ των ψηφοφόρων της δεξιάς· και μετά τον Φρανσουά Φιγιόν, καθώς ο εκπρόσωπός του έχει προειδοποιήσει πως, αν δεν διεξαχθούν προκριματικές, το ρόλο τους θα παίξει "ο πρώτος γύρος των προεδρικών".
Αντίθετα, ο πρώην μεγαλύτερος εχθρός του, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός, θεωρεί πως ο Σαρκοζί είναι σήμερα ένας από τους "πολύ λίγους" ανθρώπους, μαζί με τον Ζιπέ, που μπορούν να συνασπίσουν τη δεξιά.
Για τον Σαρκοζί, ο οποίος δεν είχε προβλέψει μια τόσο γρήγορη επιστροφή, ο δρόμος είναι δύσκολος. "Επανερχόμενος τώρα", λέει ένας πρώην υπουργός, "δεν επιλέγει την καλύτερη των λύσεων, αλλά τη λιγότερο κακή".
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Συνάντηση Ολάντ - Ομπάμα