Πακιστάν: Ο στρατός έριξε «μαύρο» στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι
Η απόφαση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με παρατηρητές, χαστούκι για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα και απόδειξη πως οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις δεν ανέχονται την κριτική.
Η κυβερνητική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (PEMRA) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως "αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει άμεσα την άδεια" του Geo News "για μια περίοδο 15 ημερών" και να του επιβάλει πρόστιμο 10 εκατ. ρουπιών (περίπου 75.000 ευρώ).
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo News βρίσκεται σε σύγκρουση με τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού (ISI) μετά την απόπειρα δολοφονίας, τον Απρίλιο στο Καράτσι, του Χαμίντ Μιρ, του δημοσιογράφου-σταρ του καναλιού.
Λίγο μετά την απόπειρα αυτή, το κανάλι είχε προβάλει ευρέως τη φωτογραφία του στρατηγού Ζαχιρούλ Ισλάμ, επικεφαλής της ISI, και είχε μεταδώσει τη μαρτυρία του αδελφού του θύματος, ο οποίος κατηγορεί ανοικτά αυτές τις δυνάμεις ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα δολοφονίας.
Το υπουργείο Άμυνας απηύθυνε στη συνέχεια μια οργισμένη επιστολή στην PEMRA κατηγορώντας το Geo ότι διεξάγει "μια κακόβουλη, συκοφαντική και σκανδαλώδη εκστρατεία" με στόχο να δυσφημήσει τους θεσμούς της χώρας, και ζητώντας από την Αρχή να αναστείλει την άδεια εκπομπής του δικτύου.
Πολλοί δημοσιογράφοι του ομίλου Τζανγκ, στον οποίο ανήκει το Gao, δήλωσαν στη συνέχεια πως δέχθηκαν ύβρεις και απειλές. Τη Δευτέρα στο Μουλτάν (κεντρικό Πακιστάν), ένας τοπικός ανταποκριτής της εφημερίδας του ομίλου ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους βγαίνοντας από το γραφείο του. Το Geo κατακεραυνώνεται επίσης από τους συντηρητικούς θρησκευόμενους για μια από τις πρωινές εκπομπές του.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις (του Χαμίντ Μιρ και της πρωινής εκπομπής), το Geo ζήτησε συγγνώμη, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποφύγει την αναστολή της λειτουργίας του.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας ερευνητικής επιτροπής για την απόπειρα δολοφονίας του Χαμίντ Μιρ, για την οποία ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη.
Παρόλο που δημοσιογράφοι δέχονται τακτικά επιθέσεις στο Πακιστάν, το οποίο είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, οι δράστες των επιθέσεων αυτών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ουδέποτε συλλαμβάνονται. Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους δέχονται τακτικά πιέσεις από τις αρχές, όπως και από τους Ταλιμπάν.
Διαβάστε επίσης: