Τι έτρωγαν τα παιδιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;

Τα παιδιά όμως, που μεγάλωσαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αγγλία, έτρωγαν "παγωτά". Με ένα μονόλεπτο μπορούσε να γίνει δικό τους ένα ολόκληρο "καρότο σε ξυλάκι".
2'

Το καλοκαίρι έφτασε και τα παγωτά έχουν ήδη, αρχίσει να βγαίνουν από τους καταψύκτες των ψυγείων από μικρούς πιτσιρικάδες και μεγάλους. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα περισσότερα είδη ήταν προς εξαφάνιση, υπήρχαν κάποια τυχερά παιδιά στην Αγγλία που μπορούσαν να φανταστούν ότι τρώνε "παγωτό".

Τα παγωτά, οι σοκολάτες, τα γλειφιτζούρια είχαν αντικατασταθεί με ένα λιγουρευτικό "καρότο σε ξυλάκι". Με ένα μονόλεπτο, κάθε παιδί μπορούσε να απολαύσει το παγωτό που μάλλον κανένα παιδί δεν θα ζήλευε σήμερα.

Η ιδέα του καρότου πάνω σε ξυλάκι, που δημιουργήθηκε για να δώσει την ψευδαίσθηση στα παιδιά ότι είναι παγωτό, ήταν έμπνευση του βρετανικού Υπουργείου Γεωργίας. Το 1940, τα τρόφιμα παραχωρούνταν στους κατοίκους της Αγγλίας με δελτίο και τα περισσότερα προϊόντα, όπως το βούτυρο, η ζάχαρη, το ζαμπόν και πολλά λαχανικά θεωρούνταν είδη πολυτελείας.

Το μόνο αγαθό που υπήρχε σε αφθονία ήταν τα καρότα γι' αυτό και είχαν εισχωρήσει στη δίαιτα των Βρετανών ως υποκατάστατα ζάχαρης και των πιο σπάνιων λαχανικών. Στη συνέχεια, το καρότο, τοποθετημένο πάνω σε ξυλάκι, μπορούσε να ξεγελάσει ένα μικρό παιδί πως είναι παγωτό, με αποτέλεσμα η χαρά να είναι μεγάλη, στον δρόμο για την αγορά του παγωτού.

Σχεδόν χοροπηδώντας, τα παιδιά εκείνης της εποχής κατέφθαναν στο μαγαζάκι που πουλούσε τα καρότα- ξυλάκια. Σε εποχές αληθινής πείνας για πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αγγλία υπήρχαν τουλάχιστον καρότα, και η σκέψη πως είναι παγωτά έκοβε την πραγματική πείνα.

Σήμερα, τα παιδιά θα έκλαιγαν εάν δοκίμαζαν ένα σκέτο καρότο, και ακόμη και εάν στηριζόταν σε ένα ξυλάκι δεν θα μπορούσε να τα ξεγελάσει πως είναι παγωτό.

Στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου η σκέψη και μόνο θα φάνταζε μακρινό όνειρο, την στιγμή που χιλιάδες παιδιά εκείνη την εποχή, θα πέθαιναν από ασιτία.

ΠΗΓΗ apocalypsejohn.com

Διαβάστε επίσης

Ο «Σταυρός του Ιουστινιανού» και οι θρύλοι της Αγ. Σοφιάς τρομάζουν τους Τούρκους!