Βραζιλία: Χάος από την απεργία στο μετρό, λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ
Με μια αποκαρδιωτική εικόνα ήρθαν αντιμέτωποι χιλιάδες φίλαθλοι που φθάνουν στο Σάο Πάολο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αφενός το κυκλοφοριακό χάος και άλλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις και αφετέρου τα δακρυγόνα της αστυνομίας που έπεσαν εναντίον των απεργών εργαζομένων του μετρό στο σταθμό Άνα Ρόζα, μόλις τρεις ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της παγκόσμιας γιορτής του ποδοσφαίρου.
Η απεργία στο μετρό της πόλης του Σάο Πάολο θα συνεχιστεί για έκτη ημέρα αφού η συνάντηση των τοπικών αρχών με τους επικεφαλής των συνδικάτων τη Δευτέρα το βράδυ ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις 12% στις αμοιβές τους, ποσοστό πολύ πάνω από την προσφορά της εταιρείας που φτάνει το 8,7%.
Η απεργία στο μετρό προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα και πάλι τη Δευτέρα που είχε ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των φιλάθλων που φτάνουν στο Σάο Πάολο. Πολλοί περίμεναν περίπου δύο ώρες στην ουρά για να επιβιβαστούν σε ταξί στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και πέρασαν δύο ή τρεις ώρες για να φτάσουν στα ξενοδοχεία τους, πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο χρόνο. «Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι το χάος», δήλωσε ο Μιγκέλ Χιμένες, ένας φίλαθλος από το Μεξικό.
Η απεργία έχει προστεθεί στις μεγάλες ανησυχίες για το αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας μπορεί να ελέγξει τις διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της διοργανώτριας χώρας και της Κροατίας ο οποίος θα διεξαχθεί σε ένα νέο γήπεδο η κατασκευή του οποίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Το Σάο Πάολο, που είναι το επιχειρηματικό κέντρο της Βραζιλίας, θα φιλοξενήσει εκτός του εναρκτήριου και άλλους πέντε αγώνες συμπεριλαμβανομένου και του ενός ημιτελικού.
Η Βραζιλία έχει γίνει αντικείμενο κριτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη μη ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής στην ώρα τους. Επίσης πολλοί Βραζιλιάνοι είναι οργισμένοι για τα υπερβολικά ποσά που δαπανήθηκαν και παρόλα αυτά η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να είναι έτοιμη έστω και την τελευταία στιγμή. «Ήταν γνωστό ότι θα διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν έλυσε αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Ρικάρντο Φαρς ένας βραζιλιάνος διευθυντής εταιρείας τεχνολογίας που επέστρεψε στο Σάο Πάολο από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Περού και περίμενε τουλάχιστον δύο ώρες στην ουρά για ένα ταξί.
Εκτός των εργαζομένων στο μετρό και άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί και οι οδηγοί λεωφορείων, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες στο Σάο Πάολο κατά τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας καλύτερους μισθούς. Οι αναλυτές λένε ότι η πόλη μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε ένα πεδίο διαμάχης όπου επικρατούν διιστάμενες πολιτικές απόψεις, που βλάπτουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν κλίμα ανησυχίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αχτίδα αισιοδοξίας για τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με το κίνημα των άστεγων εργαζομένων- που είχε κάνει πολλαπλές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες- ώστε να μην κατέβουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια του τουρνουά.