Συρία: Ελεύθερους αφήνει τους φυλακισμένους ο Άσαντ
"Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής Άντρα αφέθηκαν χθες ελεύθεροι και αυτό συνεχίζεται σήμερα", δήλωσε ο Άνουαρ αλ Μπούνι, αναφερόμενος στην μεγαλύτερη αυτή αμνηστία που χορήγησε ποτέ ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τα τρία αυτά χρόνια του πολέμου στην Συρία.
Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που μια αμνηστία που χορηγείται αφορά και αυτούς που διώκονται για "τρομοκρατία", βάσει του όρου που χρησιμοποιεί η Δαμασκός για να αναφερθεί στους αντάρτες και σε αυτούς που μάχονται τις συριακές αρχές.
Επίσης είναι η πρώτη φορά που οι συριακές αρχές χορηγούν αμνηστία και στους ξένους μαχητές που θα παραδοθούν εντός ενός μήνα.
"Το δικαστήριο κατά της τρομοκρατίας και τα ποινικά δικαστήρια εξετάζουν τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους χορηγείται αμνηστία και αποστέλλουν τους καταλόγους στις διάφορες φυλακές", όπως σε αυτές στην Άντρα και στην Σαϊντνάγια, κοντά στην Δαμασκό, ή σε αυτήν στην Τάντμορ, στην ανατολική Συρία, διευκρίνισε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με τον Μπούνι, ο οποίος ήταν και ο ίδιος πρώην πολιτικός κρατούμενος, η αμνηστία αυτή πιστεύεται ότι θα αφορά και αυτούς που έχουν ήδη δικαστεί και αυτούς, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν δικαστεί σε κέντρα κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών των αρχών.
"Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τους δικούς τους καταλόγους", σημείωσε.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κρατούνται, εκ των οποίων 18.000 θεωρούνται ως αγνοούμενοι καθώς οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με την τύχη τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τις τέσσερις προηγούμενες φορές που οι συριακές αρχές είχαν χορηγήσει αμνηστία, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει ότι παρά τα διατάγματα, πολλοί κρατούμενοι δεν αφέθηκαν ποτέ ελεύθεροι.
Παράλληλα το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 634 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους τζιχαντιστές, έχουν σκοτωθεί στις μάχες που γίνονται εδώ και 40 ημέρες στο ανατολικό τμήμα της Συρίας ανάμεσα σε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση και την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην χώρα.
Από τις 30 Απριλίου, οι συγκρούσεις αυτές στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ έχουν επίσης αναγκάσει περισσότερους από 130.000 πολίτες να εγκαταλείψουντα σπίτια τους.
Αντιμέτωποι στις μάχες αυτές είναι από την μία πλευρά οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και από την άλλη το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που είναι η επίσημη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ΙΚΙΛ, η οποία κυρίευσε σήμερα την επαρχία Νινευή του Ιράκ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρακινό αξιωματούχο, έχει προελάσει στην συριακή επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, παίρνοντας τον έλεγχο πολλών χωριών.
"Τουλάχιστον 634 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που γίνονται από τις 30 Απριλίου. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 39 πολίτες, από τους οποίους οι 5 ήταν παιδιά", σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η ΙΚΙΛ είχε αρχικά γίνει θετικά αποδεκτή από τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι που είχαν την υποστήριξη μιας καλά εκπαιδευμένης και εξοπλισμένης οργάνωσης για την αντιμετώπιση της πολεμικής μηχανής των συριακών αρχών.
Ωστόσο οι ωμότητες που της αποδόθηκαν στην συνέχεια, κυρίως η απαγωγή και η εκτέλεση πολιτών και ανταρτών αντίπαλων κινημάτων, εξώθησε το σύνολο των ανταρτικών συνασπισμών να στρέψει τα όπλα του κατά της οργάνωσης αυτής, η οποία έχει υιοθετήσει μια ακραία ερμηνεία του Ισλάμ.
Στην βόρεια και στην ανατολική Συρία, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές από τον Ιανουάριο, καταλήγει το Παρατηρητήριο.
Διαβάστε επίσης: Ο Ροχάνι έστειλε από την Τουρκία τα συγχαρητήριά του στον Άσαντ