Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.
5'


Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, καταλαμβάνοντας μια στρατιωτική βάση και απελευθερώνοντας εκατοντάδες κρατούμενους από μια φυλακή, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων στην πόλη και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Η πτώση της Νινευή, η πρώτη επαρχία του Ιράκ που περιέρχεται ολόκληρη στον έλεγχο των ανταρτών, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες της Βαγδάτης να αντιμετωπίσει τους σουνίτες αντάρτες που έχουν επανακάμψει στο Ιράκ εδώ και ένα χρόνο.

«Ολόκληρη η βόρεια επαρχία Νινευή έπεσε στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι οι αντάρτες κατευθύνονται προς την όμορη επαρχία Σαλαχεντίν, πιο νότια, με στόχο να την «κυριεύσουν».

«Πρέπει να ξεχάσουμε τις διαφορές μας, έχει έρθει η ώρα της εθνικής ενότητας διότι υπάρχει μια επέμβαση στο Ιράκ από ξένες δυνάμεις», συνέχισε ο Νουτζάιφι καλώντας «τον λαό να συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις».
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα να ενημερώσουμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο» ώστε να «πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες».
«Αν δεν σταματήσουμε την επίθεση αυτή στα σύνορα της Νινευή, θα επεκταθεί σε όλο το Ιράκ», προειδοποίησε ο Νουτζάιφι.

Το ΙΚΙΛ ήδη ελέγχει στο Ιράκ την πόλη Φαλούτζα και πολλούς τομείς της δυτικής επαρχίας αλ Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Νινευή. Και οι δύο επαρχίες βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία, κατά μήκος των οποίων η οργάνωση επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος.

Τόσο στην αλ Άνμπαρ όσο και σε άλλες σουνιτικές επαρχίες το ΙΚΙΛ χαίρει της υποστήριξης φυλών που είναι εχθρικές προς την κυβέρνηση του σιίτη αλ Μάλικι καθώς θεωρούν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας, του στρατού και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι αντάρτες, οπλισμένοι με αντιαεροπορικούς πυραύλους και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα σημεία ελέγχου της αστυνομίας και του στρατού μέσα και γύρω από τη Μοσούλη.
«Χάσαμε τη Μοσούλη σήμερα το πρωί. Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τρομοκράτες του ΙΚΙΛ έχουν τον πλήρη έλεγχο», δήλωσε ένας συνταγματάρχης. «Πρόκειται για μια πλήρη κατάρρευση των δυνάμεων ασφαλείας», σχολίασε ο ίδιος.

Δύο ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη αφού οι αντάρτες κατέλαβαν τη στρατιωτική βάση Γιζλάνι στο νότιο τμήμα και απελευθέρωσαν περισσότερους από 200 κρατούμενους από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο στρατός και οι δυνάμεις της αστυνομίας καθώς υποχωρούσαν έβαζαν φωτιά σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων ώστε να μην επιτρέψουν στους αντάρτες να τις χρησιμοποιήσουν.

Δύο πηγές από την αστυνομία και ένας τοπικός αξιωματούχος επεσήμαναν ότι οι αντάρτες του ΙΚΙΛ επέδραμαν εναντίον μιας φυλακής απελευθερώνοντας περισσότερους από 1.000 κρατούμενους, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στην αλ Κάιντα ή το ΙΚΙΛ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πολλοί αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν χάσει το ηθικό τους και δεν έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν κατά των ανταρτών.
«Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε. Δεν μπορούμε. Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στο αντάρτικο πόλης και εμείς όχι. Χρειαζόμαστε έναν ολόκληρο στρατό για να τους εκδιώξουμε από τη Μοσούλη», είπε ένας αξιωματικός. «Είναι σαν φαντάσματα: εμφανίζονται για να χτυπήσουν και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αζίζ Τζαμπρ, «η πτώση της Νινευή αποτελεί μια επικίνδυνη απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ». Όπως επισημαίνει «η στρατιωτική ηγεσία έχει φύγει» από τις ζώνες των μαχών «γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή έχουν διεισδύσει» οι αντάρτες.

Εξάλλου χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και κατευθύνονται προς τη γειτονική περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM), που επικαλείται πηγές από τη Μοσούλη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν με τα πόδια καθώς τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στην πόλη.
Στο μεταξύ ο στρατός του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν κατέλαβε το χωριό Ρουμπάια στην επαρχία Νινευή από το ΙΚΙΛ, όπως ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός από την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζάνι κατήγγειλε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ότι αρνείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουρδιστάν «είναι έτοιμες, όπως πάντα, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» και «στις περιοχές του Κουρδιστάν που βρίσκονται εκτός του διοικητικού μας ελέγχου», υπογράμμισε ο Μπαρζάνι.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Επίθεση αυτοκτονίας σε κηδεία με 30 θύματα!