Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται
"Ανησυχούμε όλο και περισσότερο καθώς βλέπουμε την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας, τερματισμού των συγκρούσεων, ξεκινώντας από τον τερματισμό της επιχείρησης καταστολής", δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα καταθέσει ένα σχέδιο απόφασης για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Αναθέσαμε στον πρεσβευτή μας (στον ΟΗΕ) στην Νέα Υόρκη Βιτάλι Τσούρκιν να υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία", σημείωσε.
"Στην απόφαση αυτή θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η ουκρανική πλευρά εφήρμοσε τον οδικό χάρτη" που επεξεργάστηκε το Μάιο ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη), ο Ελβετός Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόσθεσε.
"Γνωρίζουμε ότι οι αντάρτες στο νοτιοανατολικό τμήμα (της χώρας) προτίθενται να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αλλά το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τις αρχές του Κιέβου", σημείωσε ο Λαβρόφ.
Ο ίδιος ζήτησε εξάλλου την διεξαγωγή άμεσα μιας έρευνας όσον αφορά τις πληροφορίες για την χρήση εμπρηστικών βομβών από τις ουκρανικές δυνάμεις.
"Οι πληροφορίες για την χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις εμπρηστικών βομβών κι άλλων εκρηκτικών μηχανισμών" όπως νάρκες και βομβίδες που σκοτώνουν αδιακρίτως, "προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτές οι πληροφορίες υποχρεώνουν να υπάρξει μια άμεση διαδικασία επαλήθευσης", σημείωσε.
Η ουκρανική Εθνοφρουρά διέψευσε σήμερα το πρωί τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες μετέδωσαν κυρίως δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τες "γελοίες".
Το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι είχε μεταδώσει επικαλούμενο τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα στο χωριό Σεμένιβκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων.
Η Ρωσία δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες να κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι προσφεύγουν σε δυσανάλογα μέσα στην ένοπλη επιχείρησή τους για την καταστολή της εξέγερσης των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Στις 30 Μαΐου, η ρωσική επιτροπή έρευνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει την Σύμβαση της Γενεύης του 1949 για την Προστασία των Αμάχων, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνει αποδείξεις και ότι ξεκινάει έρευνα για "προσφυγή σε απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου".
Η ΕΕ έχει από την πλευρά της ζητήσει από το Κίεβο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις ένοπλες επιχειρήσεις του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως την, όπως σημειώνει η ίδια, νομιμότητα αυτών των ενεργειών του.
Διαβάστε επίσης: