Βουλγαρία: Μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ

Μέτρια ανάκαμψη των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη Βουλγαρία, αναφέρεται στην έκθεση συμπερασμάτων που συνέταξε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, έπειτα από την ολοκλήρωση τακτικής αποστολής στη χώρα -από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου- για τη διαβούλευση του άρθρου IV, (σύμφωνα με το άρθρο IV το ΔΝΤ διεξάγει διμερείς συζητήσεις με τα κράτη- μέλη, συνήθως σε ετήσια βάση, συλλέγοντας οικονομικές και δημοσιονομικές πληροφορίες).

Βουλγαρία: Μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ
2'

"Οι επιπτώσεις από την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στις επενδύσεις, καθώς και η παρατεταμένη αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές των βασικών εμπορικών εταίρων της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της Βουλγαρίας", ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία, Μισέλ Σάνον.

Ενώ η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η απασχόληση έχει αρχίσει να αυξάνεται, εκτιμά το ΔΝΤ στα συμπεράσματά του για τη Βουλγαρία. Επίσης, σημειώνει ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν μειωθεί (λόγω της πτώσης των τιμών των εισαγωγών), αν και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς, καθώς ο εισαγόμενος αποπληθωρισμός εξασθενεί και η ανάπτυξη αυξάνεται.

Το ΔΝΤ αξιολογεί ως μέτρια την επίδραση στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά προειδοποιεί ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί δυνητικό κίνδυνο. Όσο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream δεν υπάρχει αναφορά για πιθανή επίδρασή του στην οικονομία και την απασχόληση, λόγω αβεβαιότητας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Το χαμηλό χρέος του δημόσιου τομέα και η περιορισμένη έκθεση στις αγορές κεφαλαίου συνέχισαν να θωρακίζουν τη βουλγαρική οικονομία από την αστάθεια στις διεθνείς αγορές, εκτιμά το ΔΝΤ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος όσον αφορά στην επίτευξη του στόχων στο σκέλος των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, κίνδυνος ο οποίος ενισχύεται από τον αποπληθωρισμό και από την ένταση των πιέσεων στο σκέλος των δαπανών. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2014 ορθώς διατηρήθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ, εντός των νομίμων ορίων και υποστηρίζοντας την αξιοπιστία των πολιτικών, αναφέρει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι η επίτευξή του απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως συγκράτηση των δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη

Ιράκ: Στην πολιορκημένη Σαμάρα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι

Eντυπωσιακή φωτογραφία του φεγγαριού από τη Σουηδία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή