Αυστραλία: Οικογένειες μεταναστών που πνίγηκαν μήνυσαν το κράτος

Μήνυση κατά του αυστραλιανού κράτους κατέθεσαν οικογένειες μεταναστών που τον Δεκέμβριο του 2010 πνίγηκαν κοντά στα εδάφη της Αυστραλίας.

Αυστραλία: Οικογένειες μεταναστών που πνίγηκαν μήνυσαν το κράτος
2'

Πενήντα Ιρανοί και Ιρακινοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν μαζί με Κούρδους μετανάστες, παρασύρθηκε από τα κύματα και προσέκρουσε σε βράχια, καθώς προσέγγιζε το Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

Το αυστραλιανό ναυτικό και σωστικά συνεργεία διέσωσαν 39 ναυαγούς.

Ο δικηγόρος Τζορτζ Νιούχαουζ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στη νοτιοανατολική Αυστραλία, εκπροσωπώντας οκτώ οικογένειες μεταναστών. Στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε εντοπίσει το σκάφος νωρίτερα και να αποτρέψει την τραγωδία.

«Πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί πως η Κοινοπολιτεία (Αυστραλία) γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, ότι υπήρχαν άντρες, γυναίκες και παιδιά που κινδύνευαν καθώς βρέθηκαν στη θάλασσα εν μέσω θυέλλης και οι Αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για τη διάσωσή τους», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του.

Ο Νιουχάουζ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε καλύτερο σύστημα διάσωσης στο Νησί των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε "επαίσχυντες και προσβλητικές και υποστήριξε ότι «είναι σαν κάποιος που μόλις διασώζεται από μια πυρκαγιά να διώκει τους πυροσβέστες δικαστικά ή αστυνομικούς που έθεσαν σε κίνδυνο της ζωή τους για να σώσουν έναν όμηρο».

Οι κραυγές των ναυαγών που πλησίαζαν στο αυστραλιανό έδαφος για να ζητήσουν άσυλο ξύπνησαν εκείνη την ημέρα τους κατοίκους του νησιού που έτρεξαν στην ακτή και έριξαν σωσίβια γιλέκα στη θάλασσα.

Ύστερα από έρευνα που διήρκεσε οκτώ μήνες, ο ιατροδικαστής Αλαστερ Χοπ απέδωσε όλη την ευθύνη για την τραγωδία στους διακινητές, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την έλλειψη σωσίβιων λέμβων στο Νησί των Χριστουγέννων.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Αυστραλία με αυτοσχέδιες βάρκες, κυρίως από την Ινδονησία.

Η συντηρητική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση των Εργατικών συμφώνησαν το 2013 σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Συνελήφθη οικοδόμος για τη δολοφονία της 13χρονης Κιάρα Γκαμπιράζιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή