ΔΝΤ: Προβληματίζει η απόφαση για το χρέος της Αργεντινής

Την ανησυχία του για τις «επιπτώσεις» που μπορεί να έχει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μην εξετάσει την προσφυγή της Αργεντινής εναντίον δύο κερδοσκοπικών κεφαλαίων, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς «αυτή η δικαστική διαφορά θα μπορούσε να απειλήσει τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους».
1'

«Ανησυχούμε για τις πιθανές ευρύτερες επιπλοκές για το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος», ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε τη Δευτέρα την πρωτόδικη απόφαση, με βάση την οποία η Αργεντινή θα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα δύο κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, μετά τη μερική στάση πληρωμών της χώρας, το 2001.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δικαστική απόφαση μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον και άλλους πιστωτές να αρνηθούν κάθε συμβιβασμό με τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρουν να αποσπάσουν το σύνολο της οφειλής.

«Εξετάζουμε αυτήν την απόφαση με τη μεγαλύτερη προσοχή», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Από την Άνοιξη του 2013, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρές επιπτώσεις» στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους «δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες» στους πιστωτές.

Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο το ΔΝΤ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, αρνήθηκε να παρέμβει υπέρ της Αργεντινής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Έσκασαν τα εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος της! (photos)