Ουκρανία: «Όχι» στην εκεχειρία από τους φιλορώσους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απέρριψαν σήμερα την πρόταση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας.

Ουκρανία: «Όχι» στην εκεχειρία από τους φιλορώσους
1'


«Στόχος μας είναι οι καταληψίες να φύγουν από την περιοχή μας», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd TV.

Η δήλωση του Πουσίλιν έγινε μετά την ανακοίνωση του Ποροσένκο από το Κίεβο ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει σύντομα μια μονομερή εκεχειρία, ώστε οι αυτονομιστές να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα και να αποκατασταθεί η τάξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πουσίλιν, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μόσχα, σημείωσε ότι η προσφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική. «Σταματάνε να πυροβολούν, αφοπλιζόμαστε και επιτίθενται εναντίον μας όταν είμαστε άοπλοι. Αυτή είναι η λογική του Κιέβου», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκεχειρία περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος τη Δευτέρα. Μετά την εκεχειρία αναμένεται να ακολουθήσει αμνηστία για τους αντάρτες και αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να λάβουν περισσότερες εξουσίες οι επαρχίες.

Ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, όμως ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της χώρας Μιχάιλο Κόβαλ σημείωσε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ποροσένκο έχει συζητήσει τηλεφωνικά για το σχέδιο αυτό με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Δριμύ κατηγορώ επιτροπής κατά του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή