Ντράγκι: Μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ η ποσοτική χαλάρωση

Μέρος της «εργαλειοθήκης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ωστόσο προς το παρόν θα επικεντρωθεί στα μέτρα οικονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, αποτελεί η μαζική αγορά ομολόγων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
2'

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, άνιση και ευπρόσβλητη, ενώ τα επιτόπια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην ερώτηση τι χρειάζεται να γίνει για να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ώστε να δώσει χρήμα στις τράπεζες για να δανείζουν, μια πρακτική που είναι γνωστή ως «ποσοτική χαλάρωση» (QE), ο Ντράγκι είπε ότι «αυτή θα ήταν η απάντηση στην επιδείνωση, μεσοπρόθεσμα, των προβλέψεών μας για τον πληθωρισμό».

«Προς το παρόν, πάντως, επικεντρωνόμαστε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 5 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Τότε ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες, εφόσον χρειαστεί.

Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι κάτι που επιτρέπεται «κυρίως εάν η αγορά αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο Ντράγκι. «Η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο κρατικά ομόλογα αλλά και δάνεια του ιδιωτικού τομέα. Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα», συνέχισε.

Ωστόσο, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει παρατηρήσει αποπληθωριστικές τάσεις, δηλαδή μείωση του επιπέδου των τιμών, σε όλη την ευρωζώνη, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες τους επειδή περιμένουν την πτώση των τιμών.

Με την ανάκαμψη ωστόσο να παραμένει ακόμη ευπαθής, ο Ντράγκι προειδοποίησε τέλος ότι τυχόν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία «θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα την κατάσταση» καταλήγοντας ότι και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός καθιστά δυσκολότερες τις προσαρμογές.

Διαβάστε ακόμα:

Νότια Αφρική: Έκαναν δώρο στο διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης μία… γυναίκα!