ΟΗΕ: 50.000.000 ο αριθμός προφύγων παγκοσμίως (βίντεο)

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αφήνει τα νούμερα να μιλήσουν: περισσότεροι από 50.000.000 είναι ο αριθμός προσφύγων παγκοσμίως. Αριθμός που ξεπερνά τα δεδομένα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόστος, ωστόσο, ανυπολόγιστο.
3'

Η είδηση κατέκλυσε χθες τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014. Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι περισσότερες περιπτώσεις εξαναγκαστικής μετακίνησης γίνεται στο εσωτερικό των χωρών, γεγονός που διαφοροποιεί τη σύγχρονη συνθήκη των προσφύγων από την μεταπολεμική . Η διεθνής ορολογία για αυτές τις περιπτώσεις είναι «εσωτερικά εκτοπισμένοι» και μολονότι η περίπτωση τους δεν «τραβάει» την προσοχή της διεθνούς κοινότητας , το ζήτημα εντάσσεται στην «κατηγορία» της παγκόσμιας ευθύνης.

Επιπλέον, περίπου 16.7 εκατομμύρια ανθρώπων υποχρεώνονται σε μετακίνηση στο εξωτερικό της χώρας τους, ενώ σημαντικός αριθμός προσφύγων είναι παιδιά.

Σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση αυτών των αριθμών είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία, από το Αφγανιστάν και από τη Σομαλία.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική απόκριση ικανή να επιλύσει τα προβλήματα τόσων ανθρώπων», επισημαίνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς τον τρόπο, αλλά και τα μέσα να διαχειριστεί τις περιπτώσεις τόσων ανθρώπων σε τόσο τραγικές συνθήκες»

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επίπεδα εξαναγκαστικής μετακίνησης ήταν τα υψηλότερα από το 1989, οπότε έγινε για πρώτη φορά στατιστική καταγραφή.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι αντίθετα με τη φιλολογία περί κατάστασης που επιβαρύνει κυρίως της δυτικές χώρες, η πλειοψηφία των προσφύγων, σύμφωνα με την έκθεση, δεν καταλήγουν σε πλούσιες χώρες. Το Πακιστάν και το Ιράν φιλοξένησαν τους περισσότερους πρόσφυγες – 1.6 εκατομμύρια και 900.000 αντίστοιχα – από τους διαδοχικούς πολέμους στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Ομοίως, οι γειτονικές χώρες της Συρίας δέχονται την πλειοψηφία των Σύριων προσφύγων.

Την ίδια στιγμή οι πηγές χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, ενώ παρουσιάζονται όλο και περισσότερες προκλήσεις, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στο εσωτερικό χωρών όπως το Νότιο Σουδάν και η Συρία.

«Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ανικανότητας. Ανακύπτουν συγκρούσεις, παρατηρούνται δραματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διεθνής κοινότατα έχει χάσει σημαντικό μέρος της ικανότητάς της να αποτρέπει της συγκρούσεις και να τις επιλύει (εν καιρώ)», σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως επισημαίνεται στη New York Times, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων περιλαμβάνει επίσης τους μακροπρόθεσμα εκτοπισμένους, όπως τα 5 εκατομμύρια Παλαιστινίων που «ξεριζώνονται» ήδη από το 1948. Τέλος περίπου το 1.000.000 είναι σε διαδικασία αιτήματος ασύλου κυρίως στη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και τη Νότιο Αφρική.

Δείτε το νέο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014 με θέμα το επικίνδυνο θαλλάσιο πέρασμα των προσφύγων στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Η Συρία προειδοποιεί τον ΟΗΕ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας