Στηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας οι χώρες της Βαλτικής
Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός χθες Παρασκευή, φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Νωρίτερα χθες, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Ρωσία κινδυνεύει να της επιβληθούν νέες κυρώσεις αν δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία--όλες τους αποσχίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1990-1991--έχουν ήδη κάνει έκκληση για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
"Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, τότε η Λετονία θα υποστηρίξει ένα τρίτο κύμα κυρώσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους ομολόγους της των χωρών της Βαλτικής η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.
Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτή τη θέση, ενώ ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας είπε ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ουκρανία η επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα θα είναι η μοναδική επιλογή της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις--πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εις βάρος ιδιωτών και εταιρειών στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα βήματα.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαρόζο κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση αναφορικά με τις νέες κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης: Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Ρωσία κατά Ουκρανών για εγκλήματα πολέμου