Επιβολή προστίμου στις «ξένες» λέξεις σχεδιάζει η ρωσική Επιτροπή Πολιτισμού

Η Επιτροπή Πολιτισμού της Κρατικής Δούμας προέτρεψε το σώμα των βουλευτών να εγκρίνει νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων σε δημόσιες ομιλίες, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ρωσική γλώσσα.

Επιβολή προστίμου στις «ξένες» λέξεις σχεδιάζει η ρωσική Επιτροπή Πολιτισμού
1'

Το σχέδιο νόμου που προτάθηκε από τους βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDPR) προβλέπει την τιμωρία «γλωσσικών εισαγωγών» με πρόστιμο έως 2.500 ρούβλια (73 δολάρια) για τους απλούς πολίτες και έως 50.000 ρούβλια (1.460 δολάρια) για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κρατικής Δούμας.

Επανεξετάζοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο νομοθετικό σώμα πριν από έναν χρόνο, η Επιτροπή Πολιτισμού δήλωσε ότι θα προωθήσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας της 1ης Ιουλίου, ενώ προέτρεψε τους βουλευτές να το εγκρίνουν στην πρώτη του ανάγνωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITAR-TASS. Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης της ίδιας της επιτροπής, που πριν από έναν χρόνο είχε αρνηθεί να υποστηρίξει την πρόταση του LDPR, με το επιχείρημα ότι η ρωσική γλώσσα δεν χρειάζεται νομοθετική προστασία από τις ξένες λέξεις.

Τα μέλη της επιτροπής δεν διευκρίνισαν τι προκάλεσε την αλλαγή της στάσης τους, αλλά το γεγονός φαίνεται ότι σχετίζεται με μια γενικότερη τάση για κυβερνητικό έλεγχο σε οτιδήποτε προέρχεται από το εξωτερικό, τάση που είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Νέα πρόκληση Σκοπιανών: «Ο Ομηρικός Αχιλλέας ήταν Μακεντόνσκι...»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή