Αίγυπτος: Επτά ως δέκα χρόνια φυλάκισης στους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών επιβλήθηκαν στους τρεις δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα Κατάρ από δικαστήριο της Αιγύπτου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία ότι υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.
3'

Ο Αιγύπτιο-Καναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, ο επικεφαλής του γραφείου του αλ Τζαζίρα στη χώρα πριν το δίκτυο απαγορευθεί στην Αίγυπτο, καθώς και ο Αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρέστε καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή στην οποία προστίθεται μια δεύτερη, τριών ετών φυλάκισης, αυξάνοντας σε 10 τα έτη που του επιβλήθηκε να μείνει στη φυλακή. Και οι τρεις δημοσιογράφοι που δικάζονταν παρέμεναν φυλακισμένοι εδώ και 160 ημέρες.

Στο πλαίσιο της ίδιας δίκης —η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή— 11 ακόμη κατηγορούμενοι οι οποίοι δικάζονταν ερήμην, ανάμεσά τους τρεις ξένοι, δύο Βρετανοί και μια Ολλανδή, καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ανάμεσα στους εννέα κατηγορούμενους που βρίσκονται φυλακισμένοι, πέραν των τριών δημοσιογράφων, οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη και δύο απηλλάγησαν των κατηγοριών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν ήταν τρεις φοιτητές που υποστήριζαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αλ Τζαζίρα και κατήγγειλαν πως υπέστησαν κακομεταχείριση ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση. Παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν. Φοιτητές ήταν επίσης οι δύο αθωωθέντες.

Συνολικά 16 Αιγύπτιοι κατηγορούνταν στο πλαίσιο αυτής της δίκης ότι ανήκαν σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» (τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) και ότι επεδίωκαν να «αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου» και τέσσερις ξένοι ότι προέβησαν σε διασπορά «ψευδών ειδήσεων» με σκοπό να παράσχουν υποστήριξη στην Αδελφότητα.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι και ανακοινώνεται δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία της Αιγύπτου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, με το 96,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο απόστρατος στρατάρχης ήταν ήδη ο de facto ηγέτης της χώρας αφότου ανέτρεψε τον Μόρσι, ο οποίος ετέθη αμέσως υπό κράτηση από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου 2013.

Έκτοτε στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 υποστηρικτές του Μόρσι, ενώ έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 15.000 και πλέον υποστηρικτών του, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή σε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Γκρέστε —άλλοτε δημοσιογράφος του BBC— και ο Φάχμι είχαν συλληφθεί ενώ κάλυπταν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο την 29η Δεκεμβρίου 2013, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου το οποίο είχαν μετατρέψει σε γραφείο, επειδή οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία του αλ Τζαζίρα στο Κάιρο.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει από τις αιγυπτιακές αρχές την διαπίστευση η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο.

Οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δίκης τη διαδικασία ως «μεροληπτική» και «πολιτική», ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης άρχισαν μια εκστρατεία διακηρύσσοντας πως «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Είναι δυνατή η άσκηση έφεσης από όλους τους κατηγορούμενους.

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι.

Το ίδιο το αλ Τζαζίρα έχει καταγγείλει πως οι κατηγορίες είναι «ανυπόστατες, απαράδεκτες και εντελώς αδικαιολόγητες», ενώ χαρακτήρισε τη δίωξη «δίκη της ίδιας της δημοσιογραφίας».

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η απόφαση δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα