Αφγανιστάν: Τερματισμός του μποϊκοτάζ
Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά αποδέχθηκε να τερματίσει το μποϊκοτάζ στην εφορευτική επιτροπή και να διαπραγματευτεί μαζί της μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ενός υπευθύνου της επιτροπής τον οποίο κατηγορούσε για νοθεία.
«Η πόρτα έχει ανοίξει τώρα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την επιτροπή προκειμένου να βοηθήσουμε την εκλογική διαδικασία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμπντουλά, που επικράτησε στον πρώτο γύρο αλλά κατήγγειλε νοθεία με στόχο να επωφεληθεί ο αντίπαλός του Άσραφ Γάνι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ζία ουλ Χακ Αμαρχίλ, ο επικεφαλής της γραμματείας της Ανεξάρτητης Εφορευτικής Επιτροπής, τον οποίο άμεσα κατηγόρησε ως υπεύθυνο αυτές τις τελευταίες ημέρες ο Αμπντουλά, ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
«Δεν μου ασκήθηκαν πιέσεις για να παραιτηθώ» είπε το μέλος της επιτροπής.
«Σήμερα για χάρη της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης... παραιτήθηκα από την θέση μου παρουσία της ηγεσίας της Επιτροπής» είπε ο Αμαρχίλ στους δημοσιογράφους.
Την περασμένη Τετάρτη ο Αμπντουλά είχε ανακοινώσει ότι θα ανέστειλε τη συνεργασία του με την Επιτροπή κατηγορώντας το Αμαρχίλ αλλά επίσης και την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι διοργάνωσε εκλογές νοθείας προκειμένου να ωφεληθεί ο Γάνι.
Χθες επέμεινε στις κατηγορίες του παρουσιάζοντας μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν την εμπλοκή του Αμαρχίλ στη νοθεία.
«Αυτό ήταν ψέμα και η ηχογράφηση είναι κατασκευασμένη για να μπερδέψει την κοινή γνώμη... Το απορρίπτω με τον πιο σθεναρό τρόπο» απάντησε ο Αμαρχίλ.
«Πιστεύω στις εκλογές και πιστεύω στη δικαιοσύνη και στη δημοκρατία».
Η ανακοίνωση αυτή απειλούσε να βυθίσει την χώρα σε μια βαθύτατη πολιτική κρίση και να παραλύσει μια εκλογική διαδικασία που μέχρι αυτή τη στιγμή θεωρούνταν επιτυχημένη σε μια στιγμή όπου η χώρα διανύει μια πολύ ευαίσθητη περίοδο με την προγραμματισμένη απόσυρση στο τέλος του χρόνου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση στην εξέγερση των Ταλιμπάν.
Διαβάστε επίσης:
Μάλικι σε Κέρι: Η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη