Ουκρανία: Συμφωνία της Gazprom με την αυστριακή ÖMV για την κατασκευή μέρους του South Str
Η δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, οριστικοποίησε σήμερα τη συμφωνία με τον όμιλο πετρελαίου και αερίου της Αυστρίας ÖMV για την κατασκευή ενός τμήματος του αμφιλεγόμενου αγωγού South Stream στην αυστριακή επικράτεια, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του επενδυτικού αυτού σχεδίου.
Η υπογραφή της συμφωνίας από τους διευθύνοντες συμβούλους της Γκάζπρομ και της ÖMV έγινε στη Βιέννη, λίγο πριν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν φθάσει στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για μια επίσημη επίσκεψη.
Ο αγωγός South Stream, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα κοστίσει 40 δισεκ. δολάρια, σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη. Η ΕΕ ήδη εξαρτάται από τη Ρωσία σε σημαντικό βαθμό για την προμήθεια ενέργειας, καθώς τα κράτη μέλη της προμηθεύονται ήδη πάνω από το ένα τρίτο του αερίου που καταναλώνουν από ρωσικές εταιρείες. Ο συγκεκριμένος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που παραδίδονται σε ευρωπαϊκά κράτη σήμερα.
«Αυτή η επενδυτική απόφαση αφορά μια επένδυση στην ασφάλεια των προμηθειών αερίου για την Ευρώπη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ÖMV, ο Γκέρχαρντ Ρόις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την τελετή της υπογραφής.
Από την δική του πλευρά ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Γκάζπρομ, είπε ότι η εταιρεία του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «εποικοδομητικές» επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξασφαλίσει την έγκρισή της για την υλοποίηση του σχεδίου για τον South Stream, ενός αγωγού προβλεπόμενης δυναμικότητας 63 δισεκ. κυβικών μέτρων κατ' έτος.
Σύμφωνα με την ÖMV, η συμφωνία η οποία υπεγράφη δεν καλύπτει τη μεταφορά αερίου από κοιτάσματα τα οποία εκμεταλλεύεται η ίδια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Το αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα δεν αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ρόις. «Η πρόσβαση τρίτων (στον αγωγό South Stream) είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, στις Βρυξέλλες».
Υπό την έντονη πίεση της Ουάσινγκτον, η Βουλγαρία είχε ανακοινώσει τη 10η Ιουνίου ότι ακυρώνει τα προπαρασκευαστικά έργα για την κατασκευή του αγωγού.
Διαβάστε επίσης:
Ιράκ: Πολύνεκρες σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών