ΟΗΕ: Έρευνα του UNODC για τα ναρκωτικά
Πέρυσι η παγκόσμια παραγωγή ηρωίνης «επανήλθε στα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί» το 2008 και το 2011, ανέφερε το UNODC.
«Έως και 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω (της χρήσης) παράνομων ναρκωτικών» ουσιών, υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ στην έκθεση.
Η υπηρεσία αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκιαγραφεί μια μικτή εικόνα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάσταση στα ναρκωτικά.
Επισήμανε για παράδειγμα ότι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν μαριχουάνα καθώς έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι η χρήση της δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά από την άλλη περισσότεροι πολίτες στις ΗΠΑ ζητούν βοήθεια για προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση της.
Το UNODC παρατηρεί πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων σε επίπεδο νομοθεσίας στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και στην Ουρουγουάη.
Πάντως, η έρευνα του UNODC επισημαίνει ότι η αντίληψη που διαμορφώνεται περί μειωμένου κινδύνου καθώς και η αύξηση της διαθεσιμότητας της μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της χρήσης της κάνναβης, καθώς και ότι περισσότεροι νέοι εξοικειώνονται με τη ναρκωτική ουσία αυτή.
Συνολικά, η χρήση κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει να μειώνεται, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ιδίως σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης. «Όμως στις ΗΠΑ η αντίληψη περί μειωμένου κινδύνου της κάνναβης έχει οδηγήσει σε μια αύξηση της χρήσης της», ανέφερε το UNODC. Δεν έκανε κάποια εκτίμηση σχετικά με τις αιτίες αυτής της μεταβολής.
Οι πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο έχουν νομιμοποιήσει την πώληση κάνναβης από καταστήματα που λαμβάνουν σχετική ειδική άδεια, παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την πώλησή της.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων από 12 ετών και πάνω που έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά αυξήθηκε στο 12,1% το 2012 από 10,3% το 2008.
Εξάλλου η προσφορά συνθετικών ναρκωτικών, όπως οι αμφεταμίνες, αυξάνεται, σύμφωνα με το UNODC. Η κατάσχεση αυτού του είδους ουσιών υπερδιπλασιάστηκε ανάμεσα στο 2010 και το 2012. Παγκοσμίως, περίπου 34,4 εκατ. άνθρωποι έκαναν χρήση αμφεταμινών το 2012 — ο αριθμός τους ξεπεράστηκε μόνον από τους χρήστες κάνναβης.