Φιλιππίνες: Αυτόνομη κυβέρνηση για τους μουσουλμάνους του νότου

Νέα αυτόνομη κυβέρνηση υποσχέθηκε στους μουσουλμάνους του Νότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, όπου οι ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί είναι πλειοψηφία.
1'


Ο Μπενίνιο Ακουίνο διαβεβαίωσε τη μεγαλύτερη μουσουλμανική αντάρτικη ομάδα ότι η νέα αυτόνομη κυβέρνηση στο Νότο θα έχει σχηματιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Η δημιουργία αυτόνομης κυβέρνησης είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Μαρτίου μεταξύ της κυβέρνησης και του Ισλαμικού Μετώπου Απελευθέρωσης Μόρο με την οποία έληξε η σχεδόν 50ετής σύγκρουση μεταξύ τους, κατά την οποία πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η συμφωνία προέβλεψε τη διάλυση των αντάρτικων ομάδων της οργάνωσης και την κατάθεση των όπλων από μέρους της, ενώ η κυβέρνηση θα παραχωρήσει μεγαλύτερη εξουσία στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Επίσης, οι αντάρτες ανέλαβαν βάσει της συμφωνίας την ανοικοδόμηση κοινοτήτων.

Σχεδόν 17 χρόνια διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις με την οργάνωση Μόρο. Το 1996 η κυβέρνηση των Φιλιππίνων υπέγραψε συμφωνία με μία άλλη ομάδα ανταρτών. Ωστόσο, αρνείται να διαπραγματευτεί με τη μικρή, αλλά πιο βίαιη ομάδα Αμπού Σαγιάφ, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική και η οποία κατηγορείται για αποκεφαλισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές στο νότο.