Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα εργατικά σωματεία στον Ολάντ
"Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε πρωθυπουργέ, η επίσημη έκκλησή μας είναι πρώτα απ' όλα μια κραυγή συναγερμού γάλλων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους", γράφουν οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων στην εφημερίδα "Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς".
Εκτός από τη MEDEF (η κύρια εργοδοτική οργάνωση), εκπροσωπούν τις οργανώσεις CGPME, UPA (βιοτεχνία), FNSEA (αγρότες), UNAPL (ελεύθερα επαγγέλματα), AFEP (μεγάλες επιχειρήσεις), Croissance + (ισχυρά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις) και ASMEP-ETI (επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους).
Μετά τις "ομιλίες που έδωσαν και πάλι ελπίδα στους επιχειρηματίες", "διαπιστώνουμε ότι οι ομιλίες δεν ακολουθούνται από πράξεις", υπογραμμίζουν και ζητούν να περιληφθούν "σύντομα" σε νόμο οι υποσχέσεις του Συμφώνου Ευθύνης για μείωση των βαρών και της φορολογίας.
Το Σύμφωνο Ευθύνης, το οποίο ανακοινώθηκε στην αρχή του χρόνου από τον Φρανσουά Ολάντ, έγκειται στη σύνδεση των αρωγών προς τις επιχειρήσεις με κοινωνικά ανταλλάγματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων, αλλά οι συζητήσεις προχωρούν με βήμα σημειωτόν.
Ζητούν επίσης να υπάρξει ένα "μορατόριο" σε οποιοδήποτε κείμενο θα μπορούσε να σκληρύνει τις κανονιστικές ρυθμίσεις ή να αυξήσει τους ελέγχους.
Οι υπογράφοντες απαιτούν ακόμη "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" χωρίς "ταμπού" ούτε "δόγματα" για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Από εργοδοτική πηγή διευκρινίσθηκε πως την πρωτοβουλία αυτή προκάλεσαν τα κακά στοιχεία για την ανεργία και οι πολύ χλιαρές προβλέψεις για την ανάπτυξη που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία έκανε το Μάιο νέο ρεκόρ στα 3,388 εκατομμύρια, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) αποφάνθηκε πως η ανάπτυξη δεν θα γνωρίσει την επιτάχυνση στην οποία ήλπιζε η κυβέρνηση, καθώς φέτος δεν θα φθάσει παρά σ' ένα χαμηλό ρυθμό 0,7%.
Η δυσφορία ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών, μελών της πλειοψηφίας, υποδαύλισε επίσης τη νευρικότητα των εργοδοτών.
Οι βουλευτές αυτοί έχουν καταθέσει πολυάριθμες τροπολογίες στα δημοσιονομικά κείμενα που βρίσκονται υπό συζήτηση στη βουλή για να επικυρώσουν το Σύμφωνο Ευθύνης καθώς και τον περιορισμό των δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τέλος, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι κακή κατά τις προετοιμασίες για την ετήσια "κοινωνική διάσκεψη", η οποία έχει συγκληθεί για τις 7 και 8 Ιουλίου, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο σημειώνονται κινητοποιήσεις (απεργία των σιδηροδρομικών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του θεάματος).
Στην κοινωνική διάσκεψη, η οποία θεσπίσθηκε από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχουν κάθε χρόνο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση για να ορίσουν τον οδικό χάρτη της επόμενης χρονιάς. Αυτή που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο θα είναι η τρίτη της πενταετούς προεδρικής θητείας του Ολάντ.
Διαβάστε επίσης: Ο Ολάντ θέλει ευελιξία στην «εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων»