Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα θα εργαστούν για την υιοθέτηση συμφωνίας

Να εργαστούν στην υιοθέτηση μιας «συμφωνίας για διμερή κατάπαυση του πυρός» μεταξύ των αυτονομιστών στην Ουκρανία και των αρχών της χώρας, όπως και για την άμεση εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μεθοριακών ελέγχων, συμφώνησαν Ουκρανία και Ρωσία, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών με αυτούς της Γαλλίας και της Γερμανίας.
3'

«Έπειτα από μια μακρά συνομιλία σήμερα (30/6) μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι δύο πρώτοι συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε πέντε σημεία, εκ των οποίων πρωτίστως για την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για διμερή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τους αυτονομιστές», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για την «ταχεία εγκαθίδρυση, μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συμφώνησαν ακόμη να εργαστούν για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και κρατουμένων και την διοργάνωση «ουσιαστικών τριμερών διαπραγματεύσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η «ομάδα επαφής», στην οποία μετέχουν ένας πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο και μέλη του ΟΑΣΕ, θα συνέλθει, σύμφωνα και πάλι με το Παρίσι, «για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την υλοποίηση αυτών των διαφορετικών σημείων».

Επίσης εντός της ημέρας αναμένεται να έχουν επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, μετά τη συνομιλία που είχαν οι τέσσερις ηγέτες, ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε εκ νέου την παράταση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού ελέγχου για την επίβλεψη της τήρησης της εκεχειρίας αυτής με την συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία μιας παράτασης της εκεχειρίας», ενώ όλοι μαζί οι ηγέτες «τάχθηκαν υπέρ της επείγουσας διοργάνωσης ενός τρίτου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του Κιέβου και των αυτονομιστών των νοτιοανατολικών περιοχών το ταχύτερο δυνατό», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο είχε καλέσει την Κυριακή τον Ρώσο ομόλογό του να ενισχύσει τον έλεγχο της Μόσχας στα σύνορά της για να αποτρέψει την είσοδο μαχητών και όπλων στην Ουκρανία.

Η ισχύς της κατάπαυσης του πυρός που κήρυξε μονομερώς ο Ποροσένκο στις 20 Ιουνίου για να επιτρέψει την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αυτονομιστές που πρόσκεινται στην Ρωσία, εκπνέει απόψε. Μαζί με αυτήν εκπνέει και η διορία που έχουν δώσει οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Καταγγελίες Ποροσένκο, συλλήψεις σαμποτέρ στο Χάρκοβο

Οι τζιχαντιστές θέλουν να καταλάβουν και την Ελλάδα! (photos+videos)

Ισπανία: Ρατσιστική επίθεση στο μετρό της Βαρκελώνης (video)

Πώς να φορέσεις το τζιν σου χωρίς χέρια! (video)

Βρετανία: Ήθελε να αποδράσει με πιστόλι από… σαπούνι! (photo+gif)