Τελικά και οι Πρόεδροι ελέγχονται…

Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει ταινία. Είναι bon viveur, γυναικάς και φιλόδοξος. Ήταν δήμαρχος της πιο ερωτικής πρωτεύουσας του κόσμου αλλά και πρόεδρος της Γαλλίας. Κυλάει στο αίμα του λίγο αίμα ελληνικό, κι αν και δεν είναι όμορφος, οι γυναίκες τον πολιορκούν…
9'

Κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά... προέδρου χώρας που μπαίνει στη φυλακή για διαφθορά… και μάλιστα λίγο πριν βάλει σε εφαρμογή να κατακτήσει και πάλι την προεδρία της Γαλλίας.

Όλα αυτά είναι ο Νικολά Σαρκοζί, που κατόρθωσε και πάλι να γίνει «πρώτη είδηση» στα διεθνή ΜΜΕ.

Την πρώτη φορά, την γλύτωσε όταν τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Την δεύτερη φορά, την γλίτωσε φτηνά από τους Γάλλους, όταν εκείνοι έμαθαν πως είχε «χορηγό», τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ο οποίος μάλιστα του είχε δώσει το σεβαστό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Την τρίτη φορά, βρέθηκε στης φυλακής τα σίδερα…με όλες τις κατηγορίες να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Το ευρωπαϊκό όνειρο της επιστροφής του στην πολιτική, έγινε ξαφνικά εφιάλτης.

Το 65% των Γάλλων μετά από τα τελευταία γεγονότα με πρωταγωνιστή τον κ. Σαρκοζί, δεν θέλει να τον ξαναδεί στην πολιτική.

Ποιος είναι όμως ο Σαρκοζί που έχει κάνει την Γαλλία άνω-κάτω;

Τα πρώτα χρόνια

Ο Νικολά Πωλ Στεφάν Σαρκοζί ντε Ναγκί-Μποκσά γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου 1955. Είναι ο δευτερότοκος γιος του Πωλ Σαρκοζί ντε Ναγκί-Μποκσά, Ούγγρου μετανάστη, και της Αντρέ Μαλλά, κόρη ενός Σεφαραδίτη Εβραίου με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

Ο πατέρας του, γόνος ουγγρικής αριστοκρατίας, έφυγε από την Ουγγαρία το 1944 με την άφιξη του Κόκκινου Στρατού.

Το 1949 συναντά την μέλλουσα σύζυγό του, φοιτήτρια της Νομικής, την οποία και νυμφεύεται.

Ο Νικολά δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής...Εν τούτοις κατάφερε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο ParisX.

Πήγε στον στρατό και από 1978-1981 εργαζόταν ως δικηγόρος. Το 1982 παντρεύεται την Μαρί Ντομινίκ Κιουλιολί, με την οποία αποκτά δύο παιδιά, τον Πιέρ και τον Ζαν.

Μετά από ένα εκρηκτικό διαζύγιο, παντρεύεται ξανά, το 1996, την Σεσιλιά Σιγκανέρ Αλμπενίζ με την οποία αποκτά ένα γιο, τον Λουί.

Ούτε αυτός ο γάμος είχε όμως γερά θεμέλια. Το ζευγάρι χώρισε στις 15 Οκτωβρίου του 2007.

Τον Δεκέμβριο του 2007 δημοσιεύτηκαν στον τύπο φωτογραφίες του Σαρκοζί με την Ιταλίδα τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, Κάρλα Μπρούνι.

Παντρεύτηκαν στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου 2008, με την Μπρούνι να αποκτά την Γαλλική υπηκοότητα. Το 2011 γεννήθηκε η κόρη τους.

Πολιτική σταδιοδρομία

Η πολιτική καριέρα του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική ξεκινά το 1976 όταν προσχωρεί στο δεξιό κόμμα RPR και το 1977 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Νεϊγί Συρ Σέν .

Το 1980 ηγείται της νεανικής επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ζακ Σιράκ για τις προεδρικές εκλογές.

Το 1983 εκλέγεται δήμαρχος του Νεϊγύ Συρ Σέν στη θέση του Ακίλε Περέτι. Η εκλογή του τον ανέδειξε ως τον νεότερο δήμαρχο στην ιστορία της Γαλλίας.. Παρέμεινε δήμαρχος έως το 2002.

Το 1988 εκλέγεται βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου και το 1993, αναλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών της κυβέρνησης του Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Το 1997 η δεξιά χάνει στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που επαναφέρει τον Νικολά Σαρκοζί στο προσκήνιο.

Η παραίτηση του Φιλίπ Σεγκέν (Philippe Séguin) το 1999 τον φέρνει στην προεδρία του κόμματος, για μερικούς μήνες, αφού στις ευρωεκλογές του 1999 το κόμμα του κατέρρευσε.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρεται από την πολιτική σκηνή και συγγράφει ένα βιβλίο με τίτλο Libre (Ελεύθερος).

Το 2002 αναλαμβάνει χρέη υπουργού εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν. Με τον ανασχηματισμό του 2004, μετακομίζει στο υπουργείο οικονομικών, εθνικής οικονομίας και βιομηχανίας.

Τον Μάιο του 2005, το όχι των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οδήγησε την κυβέρνηση Ραφαρέν σε παραίτηση.

Στην νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επανέρχεται στο υπουργείο εσωτερικών.

Στις ταραχές των γαλλικών προαστίων του 2005, υιοθετεί πολύ αυστηρή θέση απέναντι στους ταραξίες. Αυτή του η στάση προκαλεί πολλές κριτικές, ωστόσο σε σφυγμομέτρηση φαίνεται ότι το 68% των πολιτών εγκρίνουν την πολιτική του.

Το 2006 καταθέτει νομοσχέδιο αναφορικά με την πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την σκλήρυνση των κριτηρίων για την νομιμοποίηση των χωρίς άδεια μεταναστών και από την διευκόλυνση εγκατάστασης στο γαλλικό έδαφος πτυχιούχων μεταναστών. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Στις 14 Ιανουαρίου 2007 παίρνει από το κόμμα του το χρίσμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Απριλίου 2007 προηγήθηκε της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 31,1% των ψήφων. Στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου 2007, εξελέγη Πρόεδρος με 53% των ψήφων. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαΐου του 2007.

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της 22ας Απριλίου 2012. Κύριος αντίπαλός του, από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ήταν ο Φρανσουά Ολλάντ. Στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί έλαβε 26,18 % των ψήφων έναντι 28,6% του Ολάντ και στον δεύτερο γύρο των εκλογών ηττήθηκε από τον Ολλάντ με 48,36% έναντι 51,64%.

Το ιστορικό της σύλληψης για διαφθορά

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Γαλλίας βρέθηκε αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη μετάδοση, από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές που έγιναν κατόπιν δικαστικής εντολής, φέρουν τον Σαρκοζί να συνομιλεί με τον δικηγόρο του,Τιερί Ερζόγκ,για την υπόθεση Μπετανκούρ ζητώντας να μάθει για το κλίμα που επικρατεί στο δικαστικό σώμα αναφορικά με την υπόθεση.

Σ' ένα από τα τηλεφωνήματα,ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης της γηραιάς πολυεκατομμυριούχου ιδιοκτήτρρια της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του και 2 δικαστές αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές επιβαρύνσεις σε μια έρευνα της διαφθοράς που συνδέεται με τους ισχυρισμούς ότι πήρε € 50.000.000 ($ 67.000.000) για την προεκλογική του καμπάνια από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Τι είχε πει ο Καντάφι

Ο Σαρκοζί, ο οποίος συνάντησε τον Καντάφι στο Παρίσι το 2007, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, επισημαίνοντας ότι ήταν ο κύριος υπερασπιστής της στρατιωτικής εκστρατείας του NATO που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Κι όμως, ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, φαίνεται ότι ανατρέπει του ισχυρισμούς του Σαρκοζί.

Σε αυτό, ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ακούγεται για πρώτη φορά να υποστηρίζει ότι χρηματοδότησε την καμπάνια του πρώην προέδρου το 2007.

Τον Μάρτιο του 2011, έξι μήνες πριν από τον θάνατό του, ο δικτάτορας της Λιβύης είχε αποκαλύψει στη δημοσιογράφο της Figaro, Ντελφίν Μινουί, ότι την άνοδό του στην εξουσία ο Σαρκοζί την οφείλει στην οικονομική ενίσχυση που του παρείχε.

«Ο Σαρκοζί έχει νοητική αναπηρία..., χάρη σε μένα ανήλθε στην προεδρία», ακούγεται να λέει ο Καντάφι στο ντοκουμέντο, το οποίο αναμενόταν να δοθεί χθες στη δημοσιότητα από το γαλλικό κανάλι France 3.

«Εμείς είμαστε εκείνοι που παρείχαμε τα κεφάλαια που του επέτρεψαν να κερδίσει», ανέφερε σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή «Pieces a conviction», διευκρινίζοντας ότι ο «Σαρκό» «ήρθε να με δει όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών και μου ζήτησε οικονομική ενίσχυση».

Σε ερώτηση, γιατί χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, ο Καντάφι απάντησε, χωρίς ωστόσο να δώσει το ακριβές ποσό ούτε έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συναλλαγή: «Για εμάς, ως Λίβυους, αν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με τα χρήματά μας, είναι πραγματικά κέρδος».

Ο επίσημος γαλλόφωνος διερμηνέας του Καντάφι, που ήταν παρών στη συνέντευξη, ανέφερε πάντως ότι του είχε εκμυστηρευτεί ότι το ποσό ανερχόταν σε «περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια». Το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης του Καντάφι, η οποία προβλήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης της Δύσης στη Λιβύη και αφού ο Σαρκοζί είχε καταδικάσει το καθεστώς Καντάφι, δεν συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο της συζήτησης που έχει ανεβάσει το κανάλι στην ιστοσελίδα του, αλλά υπάρχει στο βιβλίο της δημοσιογράφου Μινουί με τίτλο «Tripoliwood» το 2011 από τον εκδοτικό οίκο Grasset.

Στον δικαστή και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, κατήγγειλε την «πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος» σε αποσπάσματα της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 που μεταδόθηκαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Σαρκοζί, μιλώντας στα γαλλικά κανάλια TF1 και την Ευρώπη 1, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος». Στη μαγνητοσκοπημένη κοινή συνέντευξη που έδωσε ο Σαρκοζί είπε ότι «θέλουν να τον ταπεινώσουν» και ότι «ποτέ δεν διέπραξε οποιαδήποτε πράξη αντίθετη των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου."

Ο πρώην Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «δεν έχει ζητήσει κανένα προνόμιο» και ότι «δεν είναι ένας άνθρωπος που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του."

Ο Δικηγόρος του Σαρκοζί, Thierry Herzog, και ο υψηλόβαθμος δικαστής, Gilbert Azibert, έχουν τεθεί επίσης υπό κράτηση.

Ο δικαστής τους κάλεσε για ανάκριση την Δευτέρα 7 Ιουλίου μαζί με έναν άλλο δικαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση και δεν προσήχθη.

Ο Πρωθυπουργός Manuel Valls είπε πως «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους».

Διαβάστε επίσης:

Σαρκοζί: Αρνείται ότι έχει πράξει κάτι παράνομο

Το 65% των Γάλλων τάσσεται κατά της επιστροφής του Σαρκοζί στην πολιτική