Guardian: Η ελληνική κυβέρνηση απειλείται από τις δικαστικές αποφάσεις
Οι δανειστές επιστρέφουν στην Ελλάδα εν μέσω φόβων ότι η δημοσιονομική πρόοδος ενδεχομένως να εκτροχιαστεί μέσα από μία σειρά «αμφιλεγόμενων» αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι αρχηγοί της αποστολής που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εκνευρισμένοι με τη στάση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι επέστρεψαν στην εργασία τους (δια της βίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) το Σάββατο.
Οι 19.000 εργαζόμενοι της επιχείρησης αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή της σύλληψης, εάν συνεχίσουν το πρόγραμμα των κυλιόμενων απεργιών.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε δρακόντειο μέτρο προκειμένου να επαναφέρει τους εργαζόμενους στη θέση τους.
«Ακριβώς όπως ανακοινώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοφία Βούλτεψη. «Σε μια δημοκρατία, οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να έχουν τον σεβασμό όλων αφού το δημόσιο συμφέρον έρχεται πρώτο.»
Αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να επισκιαστεί αφού ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε υποσχεθεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τους μισθούς και τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει ενώ αν αλλάξουν τα δεδομένα οι αξιωματούχοι της Τρόικα και οι διεθνείς δανειστές, φοβούνται ότι θα επιδεινωθεί το κενό χρηματοδότησης που έχει ήδη τεθεί σε 12 δισ. €.
Τυχόν αλλαγή των δεδομένων, σημειώνουν οι δανειστές, θα εκτρέψει το χρηματοδοτικό κενό.
Η «αποτυχία» έρχεται τη στιγμή που έχει εγκριθεί η επόμενη δόση ύψους 1 δις ενώ ακολουθεί μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις για περικοπές μισθών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους και συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο όπου αποφασίστηκε ότι η μείωση κατά 10 % στους μισθούς τους, ήταν παράνομη και αντισυνταγματική.
Κάτω από αυτή την πίεση της κυβέρνησης δεν είναι λίγες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ζητούν πρόωρες εκλογές. Αν και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα κάνει ότι πρέπει, η αντιπολίτευση μπροστά στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητά την πρόωση προσφυγή στις κάλπες.
Πηγή του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι « Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το χρέος δεν θα είναι κοντά στα 12 δισ.»
«Είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές προς την κυβέρνηση," λέει η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της.. «Έχουμε ένα εκατομμύριο άτομα χωρίς βασική κοινωνική ασφάλιση, επειδή δεν έχουμε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το κενό και τώρα ζητούν αυξήσεις μισθών. Είναι απολύτως απίστευτο."
Οι αναλυτές φοβούνται πως παρόμοιες αλλαγές στο στάτους των μισθών, θα βαθύνει το οικονομικό κενό και θα δώσει το έναυσμα και για άλλα αιτήματα από την πλευρά των εργαζομένων.
«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει κάποια πιστοληπτική ικανότητα σχετικά με τη μεταρρύθμιση, και αυτό δεν είναι η ώρα να τεθεί τέτοιο ερώτημα," δήλωσε ο καθηγητής Kevin Featherstone οποίος είναι επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.
"Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το ζήτημα του χρέους της χώρα,» είπε στην εφημερίδα Guardian.
Φτάνοντας στο 175% του ΑΕΠ, το χρέος στην Ελλάδα είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Διαβάστε επίσης: