Ξεκινά σήμερα η «ιερά εξέταση» για τον Γιούνκερ
Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ο Γιουνκέρ θα προτείνει μια σύνθεση θέσεων στους ευρωβουλευτές, βασισμένη τόσο στις συνομιλίες του με τους ευρωβουλευτές όσο και στους προσανατολισμούς που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου. Το τελικό κείμενο θα «συζητηθεί» και θα τροποποιηθεί από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες, πριν από τη γενική ομιλία του Γιουνκέρ στην Ολομέλεια του ΕΚ, στις 15 Ιουλίου.
Όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο Γιουνκέρ υπενθυμίζει στο έγγραφό του τη θέλησή του να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά ψηφιακής οικονομίας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στην ενέργεια, υπογραμμίζει την ανάγκη διαφοροποίησης και ασφάλειας της προμήθειας και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων αλλά ταυτόχρονα «παραμένει ανοιχτός» απέναντι στους γείτονες της ΕΕ. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό που πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ είναι αν η τιμή της ενέργειας που προέρχεται από την Ανατολή αυξηθεί πολύ και προχωρά σε διάκριση της ενέργειας ως εργαλείου εμπορικής πολιτικής και ως εργαλείου πολιτικής.
Ο Γιουνκέρ σημειώνει, σχετικά με τη διατλαντική εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, ότι επιθυμεί μια «λογική και ισορροπημένη» συμφωνία υπενθυμίζοντας τις κόκκινες γραμμές του όσον αφορά την ασφάλεια, την υγεία, την προστασία των δεδομένων και την κοινωνική προστασία, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων είναι αδιαπραγμάτευτες».
Όσον αφορά τη νομισματική ένωση, ο Γιουνκέρ καταθέτει λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής Ένωσης διατηρώντας το πνεύμα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης. Προβλέπει τρία στάδια: την επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ αιρετών και ΕΚΤ μέσω μιας μόνιμης προεδρίας στο Eurogroup, την επανεξέταση του τρόπου επίτευξης συμφωνίας για την οικονομική στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ προσδίδοντάς της μια «εξωτερική» διάσταση (εκπροσώπηση στο ΔΝΤ).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Γιουνκέρ απαντά στους Βρετανούς δηλώνοντας ότι θέλει να προετοιμάσει μια «δίκαιη συμφωνία» που θα καταγράφει «τις ιδιαιτερότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας ταυτόχρονα την εμβάθυνση της ευρωζώνης». Ωστόσο, υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές του: την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και των τεσσάρων βασικών αρχών της καθώς και τη δυνατότητα ενίσχυσης της ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης: