Ο ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η αστυνομία του Μαρόκο έπειτα από τη χθεσινή επίθεση...
3'

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η αστυνομία του Μαρόκο έπειτα από τη χθεσινή επίθεση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δεκατεσσάρων ανθρώπων, δέκα εκ των οποίων αλλοδαποί -Γάλλοι και Ολλανδοί- στο Μαρακές.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκλόνισε το ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες καφέ Argana, πάνω στη διάσημη πλατεία Τζαμαά Ελ Φνα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη βεράντα του καφέ, δήλωσε η σύζυγος ενός σερβιτόρου, του 28χρονου Γιασίν Μπουζίντι που σκοτώθηκε στην επίθεση. Σύμφωνα με έναν θαμώνα, "ένα άτομο μπήκε στο καφέ. Παρήγγειλε έναν χυμό πορτοκάλι και μερικά λεπτά αργότερα ανατινάχτηκε".

Σε όλη τη χώρα έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις."Οδοφράγματα έχουν στηθεί στη είσοδο των μεγάλων πόλεων για την εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το Ραμπάτ, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπακ Κι Μουν καταδίκασαν απερίφραστα την "τρομοκρατική και "απεχθή" επίθεση που σημειώθηκε σε καφετέρια στο κέντρο της ιστορικής πόλης, πρώτο προορισμό των επισκεπτών, 350 χλμ. νότια της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στο βορειοαφρικανικό βασίλειο, μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα το 2003. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΙΣΤ' διέταξε αμέσως τη διενέργεια έρευνας.

Το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Τάιμπ Σερκάουι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

"Οι σοροί 11 αλλοδαπών και 3 Μαροκινών όπως και 23 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο Ιμπν Τοφάϊλ, το στρατιωτικό νοσοκομείο Ιμπν Σινά και σε δύο ιδιωτικές κλινικές", δήλωσε ο υπουργός.

Νωρίς σήμερα το πρωί το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το θάνατο ενός ολλανδού πολίτη και το βαρύ τραυματισμό δύο ακόμη Ολλανδών.
Σύμφωνα με μαροκινές ιατρικές πηγές, οκτώ Γάλλοι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Το βράδυ, κυβερνητική πηγή στο Παρίσι δήλωσε ότι υπήρχαν Γάλλοι μεταξύ των νεκρών χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.

Ο μαροκινός υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας. "Δεν μπορώ να πω αν ήταν ένας καμικάζι" ο δράστης της επίθεσης, τόνισε.

"Με τη βοήθεια φίλων και γειτονικών χωρών θα διενεργήσουμε την έρευνα για να καθοριστούν οι συνθήκες και οι δράστες του εγκλήματος αυτού", πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση, επαναλαμβάνοντας ότι "η τρομοκρατία σε κάθε μορφή και εκδήλωσή της συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας". Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την επίθεση.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε την "πλήρη στήριξη" των ΗΠΑ στο Ραμπάτ για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης αλλά και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε "συγκλονισμένος" από την επίθεση.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Χαλίντ Νασιρί δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια "τρομοκρατική ενέργεια". "Το Μαρόκο αντιμετωπίζει τις ίδιες απειλές που αντιμετώπιζε το 2003 και θα αντεπεξέλθει με αμείωτη προσπάθεια".

Στις 16 Μαΐου 2003 επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα είχαν προκαλέσει το θάνατο τριάντα τριών ανθρώπων, ενώ δώδεκα καμικάζι αυτοκτονίας μετείχαν σε αυτές.

Πηγή: newscode.gr