Μιανμάρ: Δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για άρθρο τους περί «χημικών»

Σε 10ετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα, για τη δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο διατυπωνόταν η κατηγορία ότι σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα παρασκευάζονται χημικά όπλα, καταδικάστηκαν πέντε δημοσιογράφοι στη Μιανμάρ.
3'

Οι πέντε δημοσιογράφοι της εφημερίδας Unity Weekly News κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της κεντρικής περιοχής Μαγκουέι βάσει του νόμου περί κρατικών απορρήτων, την ώρα που η Μιανμάρ κατηγορείται ότι οπισθοχωρεί όσον αφορά στον σεβασμό στην ελευθεροτυπία.

«Οι πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάχ Ουιν Μαούνγκ, ο οποίος εκπροσωπεί τους τέσσερις από τους καταδικασθέντες.

«Η ετυμηγορία αυτή είναι εσφαλμένη νομικώς. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.

Οι πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας, είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο ακριβώς μετά την δημοσίευση του άρθρου, στο οποίο κατηγορείτο ο στρατός ότι λειτουργεί ένα εργοστάσιο χημικών όπλων στο Πάουκ, στην περιοχή του Μαγκουέι, σε εφαρμογή των οδηγιών που είχε δώσει ο επικεφαλής του πρώην δικτατορικού καθεστώτος, αρχιστράτηγος Ταν Σούε.

Έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία η χούντα προχώρησε από μόνη της στη διάλυσή της τον Μάρτιο του 2011, μεταβιβάζοντας την εξουσία σε μια κυβέρνηση σχεδόν πολιτική, η οποία έχει έκτοτε πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη χώρα, επιτρέποντας την άρση σχεδόν όλων των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Μιανμάρ.

Η λογοκρισία που ίσχυε προηγουμένως καταργήθηκε, εγκρίθηκε η κυκλοφορία ιδιωτικών εφημερίδων και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ωστόσο οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για νέες απειλές στην ελευθεροτυπία, κυρίως μετά την άσκηση διώξεων κατά δημοσιογράφων.

Η καταδίκη των πέντε δημοσιογράφων «αποτελεί μια πολύ ανησυχητική είδηση για την ελευθεροτυπία στην Μιανμάρ. Πρόκειται σαφώς για μια οπισθοχώρηση», κατήγγειλε την Πέμπτη (10/7) ο Μπέντζαμιν Ισμαήλ, υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Η κυβέρνηση στρέφεται κατά των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν την δουλειά τους, αλλά πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ειδωθεί και από μια λίγο διαφορετική πλευρά», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μάτιεσον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη μυστικών του κράτους είναι παράνομη σε πολλές χώρες.

«Όμως αυτό δεν δικαιολογεί τις σκανδαλωδώς αυστηρές αυτές ποινές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, η Μιανμάρ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των ανταρτών της μειονότητας των Κατσίν σε μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Ο στρατός μας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα και δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γε Χτουτ.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανός σεφ παραιτήθηκε επειδή φοβάται τα… φασόλια!

Απλά ένας Ιάπωνας που λούζεται στον τυφώνα! (video+photos)

Σκωτία: Σκότωσε στο ξύλο το γιο της και τον έθαψε σε βαλίτσα!

Νέα Υόρκη: Κοιμόταν και έτρωγε με τη νεκρή μητέρα της για τρία χρόνια!

Ισραήλ: Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας – Σοκαριστικό βίντεο

Πραγματικό το UFO στον ουρανό της Χιλής! (photos)

Βρετανία: O κύκνος που νίκησε την ανθρώπινη ματαιοδοξία (σκληρές εικόνες)

ΗΠΑ: Μετά από αυτό δε θα ξαναζηλέψετε την Καρντάσιαν! (video+photos)

Καλιφόρνια: Πρόταση γάμου στα 12.500 πόδια πήρε απίστευτη τροπή! (video)

Απλά δύο σκύλοι γαβγίζουν σε μία πόρτα! (video)