Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα
Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, με θέμα τη σύγκρουση στη Γάζα, ενώ η βία μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Κατά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να καθοριστεί μια «κοινή αραβική θέση», καθώς και «να αναληφθεί ταχεία δράση για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και για την προστασία των Παλαιστινίων».
«Δεν είναι πλέον δυνατόν να μένουμε σιωπηλοί απέναντι στις επιδρομές στη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει άμεσα μέσω των νομίμων και ανθρωπιστικών θεσμών της για την προστασία του παλαιστινιακού λαού», τονίζουν.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες «πλευρές στην περιοχή» ώστε να ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Γάζα, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχοι», αλλά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.130 πέραν των σημαντικών υλικών ζημιών. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις ανθρώπινες απώλειες και να επανέλθουν στην ηρεμία. Είμαστε σε επαφή με τις πλευρές στην περιοχή με στόχο την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, στόχος της οποίας είναι η εξουδετέρωση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς και ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από μαχητές της, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε συγκρούσεις με το στρατό που ξέσπασαν το πρωί νοτίως της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στη Γάζα, νέες επιδρομές έπληξαν βάσεις των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς και στις πόλεις Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια στο βορρά, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, το οποίο κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλές οικογένειες, ωστόσο, επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Νωρίς τη Δευτέρα πάντως, ο στρατός εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος Patriot για να εξουδετερώσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την παράκτια πόλη Ασντότ, 30 χλμ. βορείως της Γάζας. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, το αεροσκάφος μετέφερε πιθανόν εκρηκτικά.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική της πτέρυγα έχει στείλει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν ειδικές αποστολές βαθιά μέσα στο Ισραήλ – μια αποστολή που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πολυπλοκότητα του οπλοστασίου της. Σε μήνυμά τους στο Twitter οι Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για τις αποστολές «πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην καρδιά της εχθρικής σιωνιστικής οντότητας».
Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη χθεσινή νύχτα «40 θέσεις τρομοκρατών» στη Γάζα. Ταυτόχρονα 12 ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν το Ισραήλ και 7 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Περί τις 760 ρουκέτες έχουν ριφθεί από τη Γάζα και 200 έχουν καταστραφεί εν πτήσει, από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Πολλοί οι άμαχοι μεταξύ των νεκρών
Ο 20χρονος Παλαιστίνιος Μούνιρ Αχμεντ Μπανταρίν σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια ταραχών το πρωί νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Το θύμα, επλήγη από πυρά στην περιοχή Αλ-Σάμουα και υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα στο νοσοκομείο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων (μεταξύ των οποίων το θύμα), που πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον ισραηλινών οχημάτων. Ο στρατός ωστόσο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 23 Παλαιστίνιους τη νύχτα στη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας εντοπισμού των υπευθύνων της απαγωγής και δολοφονίας των τριών ισραηλινών εφήβων τον περασμένο μήνα.
Η Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν ένδεκα βουλευτές της Χαμάς και μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, μεταξύ τους οι Μοχάμεντ Ακελ, Νάιφ Ρατζούμπ και Μοχάμαντ Τζέισα στη Χεβρώνα αλλά και βουλευτές στις πόλεις Ραμάλα, Τουλκάρεμ και Τζενίν. Σύμφωνα με τη Λέσχη, 34 παλαιστίνιοι βουλευτές κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων 23 από τα μέσα Ιουνίου.
«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί» στη Γάζα και μια χερσαία επιχείρηση το μόνο που θα κάνει είναι να βαρύνει τον απολογισμό των θυμάτων», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για εκεχειρία.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα χτυπήσει «τη Χαμάς με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα», κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί «τον πληθυσμό για ανθρώπινη ασπίδα».
Αναμένοντας τη χερσαία επιχείρηση
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ολοκληρώθηκε αργά χθες, χωρίς να ληφθεί απόφαση για χερσαία επίθεση.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν να επιτευχθεί ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι επικεφαλής της γερμανικής και της ιταλικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένονται εντός της ημέρας στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού που επικαλείται πηγές «στο υψηλότερο επίπεδο» των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν «τέσσερις δίαυλοι στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας: το Κατάρ, η Παλαιστινιακή Αρχή, οι Αμερικανοί και οι Αιγύπτιοι. Κατά τις πηγές αυτές, ο αιγυπτιακός δίαυλος είναι ο ισχυρότερος, ο σημαντικότερος και αυτός που ενώνει όλους αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας».
Η Αίγυπτος, της οποίας οι σχέσεις με τη Χαμάς επιδεινώθηκαν μετά την αποπομπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε ότι κατέβαλε προσπάθειες για να σταματήσει η βία στη Γάζα, αλλά αυτές προσέκρουσαν στο «πείσμα» των πρωταγωνιστών.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον ΟΗΕ να θέσει την Παλαιστίνη «υπό το σύστημά του της διεθνούς προστασίας».
Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι 84 Ρουμάνοι και οι οικογένειές τους αναχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου διέμεναν, για τη Ρουμανία. Οι επαναπατρισθέντες πέρασαν μέσω Ισραήλ, από το μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ, πριν οδηγηθούν στην Ιορδανία απ' όπου επιβιβάστηκαν σε δύο αεροσκάφη της ρουμανικής πολεμικής αεροπορίας. Περί τους 230 Ρουμάνοι βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης.
Χορήγηση έκτακτης βοήθειας στα θύματα στη Γάζα
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων ριάλ (39 εκατομμύρια δολάρια) στα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ δήλωσε πάντως στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Spa ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έδωσε εντολή η βοήθεια να δοθεί στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στη Γάζα για «να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη τη χορήγηση βοήθειας ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.
Διαβάστε ακόμα:
Ουαλία: Συγκλονιστικός απεγκλωβισμός κοριτσιού από βράχια (vid+phs)
Ρωσία: Το σεξ με χορεύτρια των Μπολσόι τον έστειλε στο νοσοκομείο! (photos)
Φρικιαστικό έγκλημα πορνοστάρ για να «φτιαχτεί» σεξουαλικά! (video)
Ισραηλινοί βλέπουν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα με ποπ κορν! (phs+vid)