Κόσοβο: Ο Ίσα Μουστάφα εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο υποψήφιος του μετεκλογικού συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (DSK)- Συμμαχία για το Μέλλον Κοσόβου (ΑΒΚ)-Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και πρώην δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μουστάφα εξελέγη σήμερα πρόεδρος της νέας Βουλής.

Κόσοβο: Ο Ίσα Μουστάφα εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής
2'

Στην ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, μετά από σειρά διαφωνιών και αποχωρήσεις από την αίθουσα ορισμένων κοινοβουλευτικών ομάδων, υπέρ του Ίσα Μουστάφα ψήφισαν 65 βουλευτές, από τους συνολικά 82 παρόντες, μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας "Σπρσκα".

Οι βουλευτές του κινήματος "Αυτοδιάθεση" απείχαν από την ψηφοφορία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασί Θάτσι πρότεινε για πρόεδρο της Βουλής, τον Αγκίμ Αλίου.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης επικυρώθηκαν οι εντολές των βουλευτών, οι οποίοι στη συνέχεια ορκίστηκαν.

Η συνεδρίαση διακόπηκε, επειδή η πλειοψηφία των βουλευτών αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων, όταν η προεδρεύουσα του Φλόρα Μπρόβινα από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, σε αντίθεση με την απόφαση του προηγούμενου προεδρείου της Βουλής έδωσε πρώτα τη δυνατότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου να προτείνει υποψήφιο πρόεδρο του Σώματος.

Από την αίθουσα έφυγαν οι βουλευτές του μετεκλογικού συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου-Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου-Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, του κινήματος "Αυτοδιάθεση" και της Σερβικής Λίστας "Σπρσκα".

Η Φλόρα Μπροβίνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε απαρτία, καθώς στην αίθουσα είχαν μείνει 47 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και κάποιοι από τις μη σερβικές κοινότητες, οπότε η συνεδρίαση διακόπηκε.

Προηγουμένως οι βουλευτές του μετεκλογικού συνασπισμού συγκέντρωσαν, με βάση τον κανονισμό, 50 υπογραφές ζητώντας να μην προεδρεύσει η Φλόρα Μπροβίνα, η οποία όμως απέρριψε το αίτημα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε και με 82 ψήφους υπέρ έγινε δεκτό το αίτημα και αποφασίστηκε να προεδρεύσει η μεγαλύτερη σε ηλικία βουλευτής, η Μίλκα Βούλιτς, από τη Σερβική Λίστα "Σρπσκα".

Επικαλούμενο τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι υποστήριξε ότι είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή, συνολικά 37 και έπρεπε να προτείνει πρώτο υποψήφιο πρόεδρο του Σώματος.

Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο μέτωπο Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και Πρωτοβουλία για το Κόσοβο επικαλούμενο τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά τις εκλογές υποστήριξε επίσης ότι είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα με 47 βουλευτές και ότι πρέπει να ορίσει πρώτο υποψήφιο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρέστησαν η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ και η πρέσβης των ΗΠΑ, Τρέισι Αν Τζέικομπσον.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος πάνω στα συντρίμμια της Γάζας (Σκληρές εικόνες+video)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή