Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο: MacDonalds και KFC είχαν ληγμένα κρέατα! (pics+video)

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε σήμερα πέντε ανθρώπους από μια μονάδα του αμερικανικού ομίλου προμήθειας τροφίμων OSI στην Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που ξέσπασε με την πώληση χαλασμένου κρέατος σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες πρόχειρου φαγητού, μεταξύ των οποίων οι MacDonald's και KFC, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια.
3'


Το γραφείο δημόσιας ασφάλειας της Σανγκάης διευκρίνισε ότι μεταξύ των 5 συλληφθέντων βρίσκεται ο επικεφαλής της εταιρείας Shanghai Husi Food Co Ltd —μονάδα του αμερικανικού ομίλου OSI Group LLC—, όπως και ο διευθυντής του τμήματος ελέγχου ποιότητας της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία δεν δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την Κυριακή οι αρχές της Σανγκάης έκλεισαν ένα εργοστάσιο του ομίλου OSI —προμηθευτή των McDonald's και KFC (Kentucky Fried Chicken) στην Κίνα— το οποίο φέρεται κυρίως ότι είχε αναμείξει χαλασμένο κρέας με φρέσκο κρέας και ότι είχε τοποθετήσει νέες ετικέτες σε ληγμένα προϊόντα.

Μεταξύ των άλλων πελατών του εργοστασίου αυτού βρίσκονται η Pizza Hut, ο όμιλος Yum, όπως και οι αλυσίδες Burger King, Papa John's Pizza, αλλά και η αλυσίδα καφέ Starbucks και η αλυσίδα 7-Eleven, σύμφωνα με ξεχωριστές ανακοινώσεις των επιχειρήσεων αυτών.

Πέραν της Κίνας, το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει και την Ιαπωνία, όπου η McDonald's επιβεβαίωσε ότι το 20% των κοτομπουκιών που εμπορεύεται προέρχονται από το εργοστάσιο της Σανγκάης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι η αστυνομία ανέκρινε "πολλούς" υπαλλήλους. Εικόνες από συσκέψεις μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως υπεύθυνος για τον έλεγχο ποιότητας όπως και ενός άλλου διευθυντικού στελέχους, οι οποίες γυρίστηκαν μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της Σανγκάης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι ερευνητές υποψιάζονται πως η θυγατρική επεδίωκε να αποκρύψει την απάτη αυτή.
Η αστυνομία και η αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και των φαρμάκων στην Σανγκάη ανακάλυψαν ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε ληγμένα κρέατα για να φτιάξει τις κοτομπουκιές και τα μπιφτέκια βοδινού κρέατος και χαλασμένο και μουχλιασμένο κρέας για να παρασκευάσει ένα άλλο προϊόν κρέατος, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ο όμιλος OSI δήλωσε την Δευτέρα "συγκλονισμένος" από το σκάνδαλο αυτό και ανακοίνωσε ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα.
Το εργοστάσιο της Σανγκάης, το οποίο άνοιξε το 1996, απασχολεί περισσότερους από 500 εργάτες. Ο OSI προμηθεύει τα κινεζικά McDonald's από το 1992, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.

"Αισθανόμαστε ότι μας εξαπάτησε αυτό το εργοστάσιο", δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής των McDonald's Ντον Τόμσον, προσθέτοντας ότι η επιχείρησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα.

Η κινεζική αρχή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και των φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα εργοστάσια του OSI στην χώρα.

Σε αυτό το νέο σκάνδαλο με προϊόντα διατροφής, τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τις διεθνείς αλυσίδες ότι "στερούνται εντιμότητας" και αδιαφορούν για τους Κινέζους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Δεν έχουν «πειραχτεί» τα μαύρα κουτιά του Boeing 777