Αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ζήτησε από τον Ερντογάν πίσω ένα βραβείο!
Το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είχε βραβεύσει τον Ερντογάν το 2004 για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειές του για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
"Τώρα, θέλουμε πίσω το βραβείο", ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Τζακ Ρόζεν, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό που φέρει ημερομηνία 23η Ιουλίου. Ο Ρόζεν μεταξύ άλλων επικαλείται τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Ισραήλ "έχει ξεπεράσει σε βαρβαρότητα τον Χίτλερ".
"Μία δεκαετία αφότου σας δώσαμε το βραβείο μας, γίνατε αδιαμφισβήτητα ο σφοδρότερος αντιισραηλινός ηγέτης του κόσμου — εκτοξεύετε επικίνδυνες ρητορείες για πολιτικό όφελος και υποκινείτε τον τουρκικό πληθυσμό σε βία εναντίον του εβραϊκού λαού", συνεχίζει ο Ρόζεν.
Πολλοί στην Τουρκία αισθάνονται οργή για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων πλησιάζουν τα 750, μετά και τον σημερινό βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ όπου βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Το Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να αμύνεται, έχει χάσει τουλάχιστον 32 στρατιώτες σε συγκρούσεις στη Γάζα. Άλλοι τρεις Ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες και βλήματα όλμων που εκτοξεύτηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει τη διπλωματική αποστολή του στην Τουρκία μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε από την πλευρά του "προσβλητικές και λανθασμένες" τις δηλώσεις του Ερντογάν με τις οποίες συνέκρινε μια Ισραηλινή βουλευτίνα με τον Χίτλερ και υποστήριξε ότι το εβραϊκό κράτος τρομοκρατεί την περιοχή.
Η Τουρκία ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και η Ουάσινγκτον την θεωρούσε αξιόπιστο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Ο Ρόζεν σημείωσε ότι ο Ερντογάν στέρησε από τη χώρα του την έδρα της "στο τραπέζι των νόμιμων μεσολαβητών" και υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε παραμείνει "προασπιστής της ειρήνης".
Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι του ΟΗΕ ανάμεσα στα θύματα του σχολείου στη Γάζα