«Καμπανάκι» για κατάρρευση του κράτους στη Λιβύη

Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε χθες Παρασκευή κατά του κινδύνου «κατάρρευσης του κράτους» καθώς συνεχίζονται για 13η συνεχόμενη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη.
2'

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από το πρωί στην Τρίπολη και καπνός υψωνόταν από πολλές περιοχές στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».

Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, που βρίσκεται δίπλα στην Τρίπολη.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Παρόλα αυτά λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές και τους παρατηρητές, οι φιλελεύθεροι κέρδισαν περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έκτοτε προσπαθούν να επιβληθούν στο στρατιωτικό πεδίο.

Εξάλλου χθες η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας επιτροπής που έχει στόχο να έρθει σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης: Κατάπαυση του πυρός μόνο για 12 ώρες αποφάσισε το Ισραήλ