Διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την αιματοβαμμένη Γάζα (pics)
Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο του Παρισιού σήμερα και αρκετοί εξ αυτών συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε προειδοποιήσει τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν επεισόδια και θα διωχθούν ποινικά διότι αψήφησαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η οποία επικυρώθηκε από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.
Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία απεικονίζεται μια μειονότητα μεταξύ των διαδηλωτών, φορώντας με κουκούλες και παραδοσιακά παλαιστινιακά μαντίλια, να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον ανδρών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της γαλλικής αστυνομίας. Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 40 προσαγωγές.
Οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να γίνουν πολλές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, λόγω του φόβου των επεισοδίων. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοθετήθηκαν συναγωγές και Εβραϊκά καταστήματα.
«Η αντισημιτική βία υπάρχει: πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καταπρόσωπο», δήλωσε ο Καζνέβ.
Πολλές από τις συλλογικότητες οι οποίες κάλεσαν στις διαδηλώσεις, ΜΚΟ και ακόμη και πολιτικοί του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος επέκριναν πάντως την απαγόρευση των κινητοποιήσεων χαρακτηρίζοντας το μέτρο αντιπαραγωγικό.
Ο Καζνέβ επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες απαγορεύτηκαν πέντε πορείες επί συνόλου 300 τέτοιων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. «Η ελευθερία της συνάθροισης και των διαδηλώσεων είναι επομένως ο κανόνας, και η απαγόρευση η εξαίρεση», τόνισε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην Place de la République για να περικυκλώσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ήταν από 800 ως 900.
Οι φωτορεπόρτερ είδαν έναν αστυνομικό ελαφρά τραυματισμένο, παράθυρα στην πρόσοψη του ξενοδοχείου Crowne Plaza σπασμένα και μια στάση λεωφορείων διαλυμένη.
Οι οργανωτές της κινητοποίησης απέρριψαν τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού.
«Ο σκοπός μας δεν είναι να επιτεθούμε στους Εβραίους, είναι να καταδικάσουμε τις πολιτικές μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο Ταρέκ Μπεν Ιμπά, ένας τοπικός πολιτικός και επικεφαλής της μιας από τις 20 οργανώσεις που κάλεσαν στην διαδήλωση.
Οι συμμετέχοντες στην διαδήλωσαν ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Σιωνιστές, τρομοκράτες». Τουλάχιστον μια σημαία του Ισραήλ κάηκε, ανέφερε ένας φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς.
Εξάλλου στη Μασσαλία περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα, σε μια κινητοποίηση που είχε λάβει την άδεια των αρχών.
Στη Γαλλία ζουν οι μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Η έξαρση της βίας στην Μέση Ανατολή έχει πολλές φορές στο παρελθόν προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Θετικό προς την παράταση της εκεχειρίας