Οι Ισραηλινοί δεν «γνωρίζουν» ποιος βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις". "Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο", δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Πιέρ Κρέχενμπουλ.
"Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη", δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο στρατηγός Μότι Αλμοζ, εκπρόσωπος του στρατού που προχωρεί σε "έρευνες". "Δεν ξέρουμε αν ισραηλινοί στρατιώτες ή τρομοκράτες της Χαμάς έπληξαν το σχολείο".
Νωρίτερα σήμερα, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από θραύσματα κατά τον βομβαρδισμό τεμένους, πολύ κοντά στο σχολείο. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Τα 83 σχολεία του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται για την υποδοχή αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Για το 1,8 εκατομμύριο των κατοίκων της, παγιδευμένων στον μικρό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και με τα αιγυπτιακά σύνορα κλειστά από το 2012, δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο.
Τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς, μια εφιαλτική ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας με επιδρομές νωρίς το πρωί σε σχολείο του ΟΗΕ, κέντρο υποδοχής παλαιστινίων προσφύγων στην Τζαμπαλίγια και το βράδυ σε αγορά της συνοικίας Σετζάγια.
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τον βομβαρδισμό του σχολείου, όπου 20 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο μερικές ώρες μετά την καταδίκη αυτή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι εφοδίασαν εκ νέου το Ισραήλ με πολεμοφόδια.
Τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να σταματήσει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα σήμερα, δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον 1.364 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων, από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου, στόχος της οποίας είναι να τερματίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.
Παρά την καταστροφή και τον βαρύ φόρο αίματος, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα μέσα σε παγιδευμένη με εκρηκτικά σήραγγα, αυξάνοντας σε 56 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών, ο βαρύτερος απολογισμός για το στρατό μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
"Είναι αδικαιολόγητο, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όπως πρέπει να αποδοθεί και η δικαιοσύνη", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του σχολείου, ενώ η UNRWA κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ καλώντας το να λογοδοτήσει.
"Υπήρχαν μόνο παιδιά, μόνο νέοι εδώ. Γιατί το κάνουν αυτό; Πού μπορεί να πάει ο πληθυσμός;" δήλωσε με αγανάκτηση ο πρόσφυγας Χισάμ αλ-Μασρ.
"Παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας", διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής της UNRWA τονίζοντας ότι ο στρατός είχε λάβει όλες τις πληροφορίες για το σχολείο.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν κατηγόρησαν ρητά το Ισραήλ για το βομβαρδισμό αυτό. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων δοκιμάζονται επί μήνες και εξακολουθούν να είναι τεταμένες. Η θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι θεωρείται υπερβολικά υπέρ της Χαμάς στα μάτια του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές επικρίσεις σε βάρος του Κέρι, του οποίου η περιοδεία στην περιοχή για την επίτευξη εκεχειρίας απέτυχε, είναι "προσβλητικές και παράλογες", δήλωσε εκφράζοντας λύπη εκπρόσωπος του.
Η Γαλλία καταδίκασε επίσης τον βομβαρδισμό του σχολείου και η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για "ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου". Σε επιστολή του προς τον Μπαν Κι-μουν, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλά επίσης για "εγκλήματα πολέμου για τα οποία το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει" και ζητεί από τον ΟΗΕ να "λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία του παλαιστινιακού λαού".
Το δράμα που εκτυλίχθηκε στο σχολείο στην Τζαμπαλίγια δεν ήταν το μοναδικό χθες --μια από τις πιο αιματηρές ημέρες της σύγκρουσης-- για τους άμαχους που δεν έχουν μέρος να σταθούν. Το βράδυ, σε επίθεση σε αγορά της Σετζάγια, μερικά χιλιόμετρα από την Τζαμπαλίγια, 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.
Νέες αβάστακτες σκηνές: Περαστικοί απομακρύνουν από το σημείο των βομβαρδισμών με κουβέρτες ή φορεία άψυχα σώματα προς τα ασθενοφόρα ή ιδιωτικά οχήματα. Θύματα αιμόφυρτα, συχνά ακρωτηριασμένα. Λίμνες από αίμα.
Και επτά μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Χαν Γιούνες (νότια). Ο απολογισμός της ημέρας, 119 νεκροί, σύμφωνα με τον Ασφαρ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπο τoυ υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
Μεταξύ των νεκρών Παλαιστινίων, τα τρία τέταρτα είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με περισσότερα από 250 παιδιά, διευκρίνισε η UNICEF.
Το Ισραήλ καθιστά υπεύθυνη τη Χαμάς για το θάνατο των αμάχων, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί το πληθυσμό ως "ανθρώπινη ασπίδα".
Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο
Ύστερα από 23 ημέρες σύγκρουσης στον παλαιστινιακό θύλακα, ο πόλεμος δεν μοιάζει να σταματά, με τους κατοίκους της Γάζας να κυριαρχούνται από πόνο και οργή.
"Θέλουμε πόλεμο! Θέλουμε η Κασάμ (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) να απαντήσει στην καρδιά του Τελ Αβίβ!", φώναζε ένας άνδρας στην αγορά της Σετζάγια.
Στο διπλωματικό πεδίο, ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες στο Κάιρο, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την αποστολή στην Αίγυπτο κοινής αντιπροσωπείας των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων.
Ωστόσο, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα παραμένουν ακέραιες.
Η Χαμάς ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2005. Ζητεί επίσης την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006.
Όσον αφορά το Ισραήλ, επανέλαβε ότι ο στρατός του δεν θα φύγει από τον θύλακα, όσο υπάρχει η απειλή που αντιπροσωπεύουν για τον ισραηλινό λαό οι ρουκέτες και οι σήραγγες. Δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρίψεις ρουκετών από τις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των σηράγγων του είναι "θέμα ημερών".
Διαβάστε επίσης: Οι Ισραηλινοί επεκτείνουν την επιχείρηση στη Γάζα