Το NATO έτοιμο «να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει» στην ουκρανική κυβέρνηση

Το NATO είναι έτοιμο να αυξήσει τη βοήθεια που χορηγεί στο Κίεβο έναντι της «επιθετικότητας» της Ρωσίας, που οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα και να σταματήσει την συγκαλυμμένη επέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
2'


«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «να υποστηρίζει τους αυτονομιστές», υποστήριξε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, και προσέθεσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines την 17η Ιουλίου δείχνει «τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης υποστήριξης».

«Η ελευθερία και το μέλλον της Ουκρανίας δέχονται επίθεση», είπε ο Ράσμουσεν. «Η υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές συνεχίζεται. Έχει ενταθεί σε ό,τι αφορά την κλίμακά της και το πόσο εξελιγμένη είναι», συνέχισε.

Ο Ράσμουσεν απαίτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει «βήματα πίσω από το χείλος» του γκρεμού.

Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δράση ως ένα πρόσχημα για να κάνει πόλεμο», επέμεινε επίσης ο Ράσμουσεν.
Ο Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του NATO τον Σεπτέμβριο, είπε ακόμη ο επικεφαλής της συμμαχίας.

«Σε μια ένδειξη της σθεναρής υποστήριξης και αλληλεγγύης μας αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο του NATO», εξήγησε ο Ράσμουσεν.

Σχεδιάζονται επίσης «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ μίλησε περί «μακροπρόθεσμης βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».

Η Ρωσία εξέφρασε επί σειρά ετών έντονες ανησυχίες για την προσέγγιση του NATO και της Ουκρανίας. Ο Ράσμουσεν επέμεινε ότι «είναι το δικαίωμα κάθε χώρας να κάνει τις δικές της επιλογές σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις».

Διαβάστε επίσης: Στο Κίεβο ο Ράσμουσεν