Κόσοβο: Η αστυνομία του συνέλαβε 40 τζιχαντιστές - Πολέμησαν στο Ιράκ και τη Συρία

Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε σήμερα 40 άνδρες ως ύποπτους ότι πολέμησαν στο πλευρό των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία και το Ιράκ, σε μια επιχείρηση καταστολής η οποία έχει στόχο να αποτρέψει τη στρατολόγηση εθελοντών μαχητών, ανακοινώθηκε από τις αρχές του Κοσόβου.
2'

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, εκρηκτικά, όπλα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων κατασχέθηκαν στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας.

Οι 40 συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για πράξεις που αντιβαίνουν στη συνταγματική τάξη του Κοσόβου καθώς και για κατηγορίες ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους, αναφέρεται σε δήλωση της αστυνομίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένας 18χρονος από το ανατολικό Κόσοβο σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μάχες στη Συρία, αυξάνοντας σε 16 το συνολικό αριθμό των Αλβανών του Κοσόβου που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και τη Συρία.

Πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών του Κοσόβου, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως πιστεύεται ότι 100 ως 200 πολίτες του Κοσόβου έχουν πάει μέχρι τώρα στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν.

"Οι συλληφθέντες ανακρίνονται και επιδιώκουμε να συλλάβουμε και άλλους οι οποίοι δεν βρέθηκαν στα σπίτια τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου Μπακί Κελάνι. Δεν ήταν σε θέση να πει πόσοι διαφεύγουν.

Ερευνήθηκαν επίσης μουσουλμανικοί χώροι προσευχής που πιστεύεται πως είχαν χρησιμεύσει για τη στρατολόγηση μαχητών.

Σε πολλούς στο Κόσοβο προκάλεσαν σοκ οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες εικόνιζαν τον Λαβντρίμ Μουχατζέρι, έναν αυτόκλητο αρχηγό των Αλβανών του Κοσόβου που μάχονται στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικου Κράοτυς, να αποκεφαλίζει έναν έφηβο στο Ιράκ.

Σε κυβερνητική δήλωση που εκδόθηκε για τις συλλήψεις αναφέρεται: "Το κράτος μας θα υπερασπισθεί σθεναρά τις πολιτισμένες ευρωατλαντικές αξίες, την ατομική ελευθερία, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, τα συνταγματικά και τα νόμιμα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο".