Οπλισμό στους κούρδους του Ιράκ μεταφέρουν οι Άγγλοι

Οπλισμό από άλλες χώρες θα μεταφέρει η Βρετανία στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις προσπάθειες των Κούρδων να αναχαιτίσουν την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον Άγγλο πρωθυπουργό, Τζέιμς Κάμερον.

Οπλισμό στους κούρδους του Ιράκ μεταφέρουν οι Άγγλοι
1'

Εκπρόσωπός του, σε δηλώσεις του στον Τύπο, τόνισε: «Δεχτήκαμε να μεταφέρουμε στις κουρδικές δυνάμεις στρατιωτικό υλικό άλλων χωρών, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος».

Την Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει όπλα στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές που αγωνίζονται εναντίον των ισλαμιστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους θα είναι ο εξοπλισμός αυτός.

Οι Βρετανοί θα στείλουν ελικόπτερα τύπου σινούκ, προκειμένου να βοηθήσουν στις αερομεταφορές και την αποστολή ανθρωπιστικών βοηθειών. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι αναχώρησαν από τη Βρετανία καταδιωκτικά αεροσκάφη Τορνέιντο με προορισμό την Κύπρο, τα οποία θα αναλάβουν να εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράκ. Ένας μικρός αριθμός τέτοιων μαχητικών απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Μάρχαμ, στην κομητεία του Νόρφολκ. «Θα σταθμεύουν στην Κύπρο, όπου θα είναι σε ετοιμότητα για πτήσεις στη ζώνη των συγκρούσεων ώστε να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στα αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων» τα οποία θα παραδίδουν την ανθρωπιστική βοήθεια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το BBC, τρία Τορνέιντο απογειώθηκαν στις 14:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή